Jonas Thulin tror på fortsatt börsuppgång – gästade Björnfällan

CMC Markets trading- och finanspodd Björnfällan körs av analytikerna Kristofer Berggren och Nils Brobacke.

Jonas Thulin från Erik Penser Bank gästade det senaste avsnittet av Björnfällan och berättade varför de gick emot sentimentet i december och köpte aktier.

 

 

— Vi baserar nästan allt på makro och sedan försöker vi att hitta rätt exponering med rätt timing. Vi går igenom 6 000 dataserier varje vecka och går sedan igenom flera aktiestrategier, säger Thulin och fortsätter:

— Det handlar om att göra ett aktivt val och inte bara följa index. Blir en hel del att gräva data, vi gör allt inhouse.

Han berättar att makro inte ändras så ofta.

— Det gör att man kan hänga kvar vid samma tema länge.  Grundallokeringen ändrar vi sällan, men vi korrigerar allokeringen 1-2 gånger per månad.

En tidpunkt som nämns i podden är då marknaden vände vid årsskiftet till lika positivt sentiment som det var negativt de senaste månaderna i slutet av 2018.

Vad gjorde att ni gick lång i marknaden i december?

— Det varm mycket prat om handelskriget, men nedgången kunde inte riktigt förklaras. Det var någon annat som låg bakom. Vi såg att belåningsgraden försvann mycket från spekulativa konton i USA. De ökade beskattningen på hedgefonder vilket gjorde att många kunder drog sig ur sina positioner. Den effekten var så stor att den skapade en nedåtgående spiral. Skattemässigt skulle den då vara över vid nyår. Vår slutsats då var att vi utnyttjar det och gick på aktier ganska hårt.

 

Marknaden har sett korrigeringar vid flera tillfällen sedan handelskriget drog igång.

— Så fort börsen vobblar så är alla på djungeltrumman om recession, och det har vi gått emot varje gång. Sedan om det är rätt om ett eller två år får vi se.

 

Din syn på börsen nu, har den förändrats?

–Nej vi ligger kvar med nästan maximal aktierisk, men gått ur mycket Europa och lagt allt i USA. Men väljer smala strategier som vi känner ligger bäst för värdeuppgång, till exempel Real estate, med en uppgång på 8,8 procent på en månad.

 

Vid flera tillfällen på kort tid har den amerikanska yieldkurvan inverterat, vilket inte har varit fallet sedan finanskrisen för drygt tio år sedan. Det är också ett läge som traditionellt har föregått en lågkonjunktur, men därmed inte sagt att inte börsen kan fortsätta upp ett tag vilket också var fallet inför finanskrisen.

— Räntekurvan är relevant, men tittar man på Feds recessionsindikator så faller den, och är i stort sett noll risk för recession, poängterar Thulin och fortsätter:

— De har alltid haft rätt i ett spann av 0-2 år. 

Jonas Thulin deltog även i EFN Börslunch under torsdagen. Ämnet var hur börsen kommer att gå fram till årsskiftet och ur aspekten att vi nu är inne i det längsta rallyt på 100 år. 

Där utvecklade han sitt resonemang om att övervikten mot aktier, helt oheadgat, i dollar bland annat handlade om investeringar i robotisering och automatisering, men även mer traditionella lågvolatilitetsaktier på large cap-listan.

 

Slutsats; Jonas Thulin handlade på den börsoro som fanns i slutet av förra året, när den nu har gått tillbaka tycker han att man får handla på den.

 

 

Lyssna på hela avsnittet i Björnfällan här.

Så här lät det när Jonas Thulin gästade EFN Börslunch under torsdagen.

Please follow and like us:

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.