“Förstår inte hur marknaden kan ta så lätt på corona”

Foto: Pixabay.

TradeCMC fick en pratstund med Nikos Georgelis, förvaltare på Atlant Fonder och gäst i det senaste avsnittet av CMC Markets finanspodd Björnfällan. Är corona den svarta svanen på marknaden? Hur ser han på det amerikanska valet? är några av frågeställningarna. Det blir också ett konkret tips.

 

Det senaste avsnittet av Björnfällan gick under namnet “Det går åt alltid åt h****te”. CMC Markets gästades även av Nikos kollega Taner Pikdöken. De driver sex olika fonder på Atlant där hedgefonden Atlant Opportunity blev utsedd till årets hedgefond av Fondmarknaden.

Lyssna på hela avsnittet här.

 

I poddavsnittet gick de bland annat igenom fjolåret och pratade om den uppseendeväckande svängningen i Feds räntepolitik, något som de kallar det galnaste penningpolitiska ramverket hittills. Vi tar det från början:

I slutet av 2018 valde de att höja räntan när en period när börsen var ner 20 procent från sin topp. Därtill guidade de dessutom för fyra nya höjningar och tapering (nedtrappning) satt på autopilot.

— Sedan ställde de om helt och hållet. Nu ökar Feds balansräkning som aldrig förr.

Det handlar om 450 miljarder dollar som har pumpats in i systemet. Men istället för att gå in i realekonomin så har pengarna gått in i aktiemarknaden istället.

“Kommer fortsätta ner mot noll”

De båda förvaltarna tror att de långa amerikanska räntorna kommer att fortsätta ner mot nollstrecket.

Den amerikanska tioåringen är nere på 1,5 procent vilket “är helt galet”. Detta med ett enormt budgetunderskott på 5 procent,  som gör att extremt fler obligationer kommer att behövas ges ut nästa år. 

— Det talar för att räntorna ska ner, (inte fundamentalt) utan för Fed:s retorik. Det är mer sannolikt att man går under än att man inte går under nollränta.

Vilken är då den mest övervärderade tillgången?

Enligt förvaltarduon så är det företagsobligationer (investementgrade)

— Man får inte betalt för den risk man tar.

Om man tittar på skuldsättningsgraden borde 40 procent av det klassas som high yield idag. Om alla dessa lån skulle få en lägre rating, ner till high yield-segmentet så skulle det “bli extremt stora rörelser”.

— Vi pratar om pratar om en avkastning om tvåsiffriga minustal.

Vad krävs för att komma dit?

— Det kan krävas till exempel en svart svan. Om corona ger en sämre lönsamheten för företagen idag. Som man prisar in det idag så finns det inget utrymme för försvagning.

Är Corona den svarta svanen?

— Här och nu så har det slagit en del mot Kina men marknaden agerar som att det vore löst. Det är för tidigt att säga att spridningen ar stannat av i Kina. Samtidigt spekuleras det en del i att datan är falsk. Om det sprids snabbare så, absolut ja!

Nikos lyfter fram att Corona redan nu borde ha slagit hårdare än vad marknaden antyder:

— Jag förstår inte hur marknaden kan ta så lätt på det. 

Branscher som drabbats är olje- frakt- och flygbolagen, men riskerar sig att sprida sig till tillverkningsindustrin. 

I dagarna kom bland annat rapporter om att de flesta gästarbetare som industrin är beroende av inte är villiga att gå tillbaka och jobba ´på grund av smittorisken.

Hur ser ni på amerikanska valet? 

— Marknaden är väldigt pro Trump. Demokraterna har flera kandidater som jag tror inte marknaden skulle ta emot lika positivt. Nu pekar dock all data mot att Trump kommer att vinna enkelt. 

— Det är ett av stökmomenten som vi ser framöver. Vid en osäkerhet vem som skulle vinna valet så skulle det ha en negativ effekt på aktiemarknaden.

Med ovanstående sagt, är det något case som ni vill lyfta fram i år?

— Guld. Risktillgångar har blivit väldigt dyra. Vid en nedgång så skulle guld kunna bli risktillgången bli räddningen. Men även om den amerikanska centralbanken Fed fortsätter att stimulera ekonomin så är det gynnsam marknad för guld.

De är positiva till ädelmetallen på 12-24 månader sikt och ser en möjlighet att priset kan dubblas under denna tiden. Positivt för tillgångspriset är också att centralbanker har börjat köpa tillbaka guld.

Till sist; Atlant Opportunity blev ju utsedd till årets hedgefond. 

Hur ser ni på det?

— Det är väldigt hedrande! Vi har haft ett bra momentum under två års tid och ser ett ökat kapitalinflöde på grund av det.

 

Förvaltarduon var även med i Björnfällan avsnitt 68 “Hedgefonder får underkänt”. Så lät det då.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.