Allt är trasigt

Vad är det som händer på marknaden egentligen?! Räntorna har fullständigt kollapsat, börserna är vid ATH, priset på guld rusar, makrodatan samt  förväntade företags tillväxten har kraschat senaste året och Ingves ska höja räntan. Allt rör sig kraftig åt olika håll och jag känner mig mer förvirrad än på länge om vart vi är påväg. Den dagliga känslan just nu är “the market can stay irrational longer than you can stay solvent”.

En sak är iallafall säker, detta är ingen frisk marknad. Rekordmånga år av konstgjord andning börjar få marknaden att agera mer och mer förvånansvärt för varje år som går nu. På börsen känns det som att Trump och Kina styr och ställer precis hur de vill, medans allt annat är av mindre av betydelse. Först nu förra veckan flyttades alla blickarna mot ECB för en vecka och nu i veckan är det FEDs tur. Skulle gissa att Trump skickar iväg en attack mot Kina i samband med FED beskedet för att skylla allt på Powell.

Vanligtvis i såna här situationer så är det bäst att vara utanför marknaden. Tills man känner sig mer övertygad om vart den är påväg. Just nu känns det som marknaden matas med för mycket likvider för att ens ha möjlighet att gå ner. De rekordlåga räntorna gör att historiskt dyra bolag ser rekordbilliga ut. Ändå springer alla emot safe havens så att guldpriset rusar och räntorna kraschar. Men centralbankerna har pumpat marknaden så full av likvider att de finns gott om pengar att köpa upp börserna till ATH nivåer också. Detta trots bankerna kanske en av de största sektorerna i Europa har fullkomligt kraschat de senaste åren. Och nu kommer ännu mer likvider från ECB som lär skapa ännu mer obalanser…

Mitt i detta så kommer riksbanken nu och säger att de planerar att höja i december. Misstro mig inte, jag tycker inte dom gör fel. Svenska ekonomin går fortfarande bra och den rimmar inte alls med minusräntor, speciellt inte med detta gravt missvisande inflationsmåttet vi använder. Men det är något år försent och riskabelt att ta ett steg i motsatt riktning än mot alla andra centralbanker.

 

Man låter som en trasig skiva varje veckan nu på börsen, Twitter och i sina krönikor. Men detta är en trasig marknad.

/

En trasig Fågel

Please follow and like us:

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.