When they fool you, fool them back

Varför är inte kryptovalutor en triljonindustri ännu? Svaret är ganska simpelt: Nästan alla kryptovalutor är skräp. Det råder ingen tvekan att många kryptovalutor faktiskt har brilliant teknologi i ryggen men det spelar föga roll då dess användingsområden är ytterst få.

Det finns en annan aspekt i det hela. Då industrin är relativt ung och oreglerad drar den till sig väldigt många lurendrejare. Vissa är mer uppenbara än andra och tror att ni alla har sett när någon är så generös på twitter och ska ge bort 12 Bitcoins om man går in på deras hemsida och skriver in sina bankuppgifter etc. En annan är viruset som man fick på sindator och var tvungen att skicka bitcoins till en viss adress för att återfå tillgången till filerna:

 

Nu när såren har läkt kan jag berätta om hur jag hamnade i en liknande situation. Kryptobörsen jag handlade på hade väldigt stor osäkerhet kring sig och det rådde tvivel om de faktiskt hade likvider som deras kunder förvarade hos dem eller om de på ett eller annat sätt hade förskingrat dessa och det fanns inget annat än ett stort svart likviditetshål.

Jag behövde växla mina vinster som jag då höll i Litecoin till Bitcoin så att jag kunde växla dem vidare då jag inte kunde ta ut Bitcoin direkt pga det höga uttagstrycket på plattformen. Jag hitta denna hemsida som kunde växla i princip alla roliga kryptovalutor som då användes till i stort sett vad som helst. Jag behövde göra en så okomplicerad transaktion som att växla min Litecoins till Bitcoins. Jag visste redan då att lurendrejarna fanns runt varje hörn och började av den anledningen testa att skicka 1 LTC. Det fungerade toppenbra, så jag fortsatte med 10 LTC. Det funkade precis lika bra. Men när jag skulle överföra 100 LTC (ca 200.000kr vid tillfället) så kom de inte fram. En sådan överföring ska ta ungefär 10 minuter men efter över en timmes väntan blev jag panikslagen. Jag gick ut på twitter för att undersöka saken noggrannare och såg att tiotals människor satt i samma sits som jag. Vissa hade väntat i över tre dygn. De hade skickat “pengar” till en okänd hemsida i hopp om att få en annan typ av “pengar” tillbaka. Förstår ni egentligen hur bisarrt det är? 

Jag förstod att de hade fått mängder av mail med människor som gråter ut, så jag valde att ta en annan riktning. Jag överförde alla mina pengar som jag hade tillgängligt till min Litecoinplånbok som jag gjorde överföringarna från, främst så att de kunde se att jag hade mer att överföra. Sedan skickade jag iväg följande mail:

Jag hoppades helt enkelt att de skulle vara giriga och tro att jag skulle skicka iväg ännu mer coins till dem och lyckligtvis var det så. 45 minuter efter att jag hade skickat iväg mailet hade jag fått mina LTC och en liten ursäkt för fördröjningen. 

Jag hade turen på min sida denna gång, men på liknande sätt blir många i kryptosfären blåsta varje dag. Tyvärr blir det så när man ger bort centralisering och reglering, det sätter större krav på dig som individ. Jag vill därför höja ett varningens finger; läs på ordentligt innan ni ger er in i kryptovalutor. Annars kan det bli en dyr och onödig läxa.

//Paper Chaser

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.