10 EU-länder eniga om beskattning av teknikjättar

Foto: Pixabay.
 
Tio EU-länder har valt att ställa sig bakom en ny plan med målet att börja ta ut skatt på intäkterna från globala IT-jättar som Google, Amazon och Facebook. Det skriver Politico.

Tanken med den nya intäktsbeskattningen är att få de digitala jättarna att börja betala skatter på samma plats där intjäningen sker. Idag brukar samma aktörer istället ta ut skatterna på vinster och det oftast vid lågskatteländer i EU.Det nya förslaget stöttas av Tyskland, Frankrike, Spanien, Italien, Rumänien, Bulgarien, Slovenien, Grekland, Portugal och Österrike.Men eftersom alla EU-länder måste stå på samma sida har deras finansministrar bestämt en ny träff i december med målet att hitta ett samspråk i frågan. Detta kan samtidigt bli problematiskt då vissa av EU-länderna har uttryckt skepticism kring det nya upplägget.

Luxemburg till exempel valde att betona att det som föreslås är att byta ut ett vinstskattesystem som funnits i hundratals år mot ett för intäkter som då måste tillämpas även på global basis för att egentligen fungera.

Trots meningsskiljaktigheterna bland finansministrarna har EU-kommissionen kommit en bit på vägen i samma fråga. EU:s styrande organ siktar nämligen på att kunna presentera ett eget förslag till våren.

Många av de utländska IT-jättarna har idag sin vinstbeskattning i Irland, som med sina 12,5 procent erbjuder en av de lägsta bolagsskatterna i EU.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.