3D printing 2.0

Senaste åren har 3D-printing bolag växt fram som svampar ur jorden och 3D-printers kan beställas på Amazon med ett knapptryck. Det talas ofta om att 3d printing är den nästa stora industriella revolutionen men än så länge är dock hypen begränsad till Youtube klipp med tillverkning av plast-tomtar till julgranen.

Hittills har nämligen industrins behov av hårdare material förhindrat dess intåg på bred front, den stora potentialen i 3d printing ligger i förmågan att printa metalldelar. Förutom fördelen att materialsvinnet begränsas avsevärt av att man printar istället för att svarva fram delar är nog den största fördelen en decentraliserad tillverkning utan behov av storskalighet. Tillverkningen av insatsvaror för industrin kan istället tillverkas på plats vid behov utan långa ledtider och det till en lägre kostnad. Reservdelar kan produceras på plats vid behov med ett enkelt knapptryck istället för att beställas och tillverkas centralt långväga ifrån konsumenten. Utdaterade och trasiga produkter kan få nytt liv genom tillgång till ersättningsdelar som tidigare inte tillverkats. Kortfattat kommer behovet av ”supply chain management” förenklas ner till lagernivån av metallpulver. Rörelsekapital kommer att frigöras och tillgängligheten av avancerade produkter öka dramatiskt.

Hetast just nu är ett bolag som heter Desktop Metal grundat oktober år 2015, med namnkunniga investerare såsom BMW, Ford, Google och branschkollegor såsom Stratasys bröts miljardvallen i värdering redan i januari i år. Antagligen det bolaget i världen som snabbast uppnådde en så kallad ”unicorn” status. Det unika med Desktop metal är hastigheten som deras printers uppnår, enligt bolaget arbetar deras printers 100 gånger snabbare och till 1/20 del av kostnaden i materialåtgång än laserbaserade printers tack vare deras Single Pass Jetting-teknik. Som exempel säger sig bolaget kunna tillverka ett enkelt kugghjul 5 gånger snabbare och till en 1/6 del av kostnaden jämfört med traditionell svarvning.

Vad detta kan komma att göra för mänskligheten kan faktiskt jämföras med vad Spinning Jenny gjorde för textilindustrin. Tillverkningen av avancerade insatsvaror kan komma att bli en integrerad del av varje fabrik, en länk i försörjningskedjan rationaliseras bort och kostnaden sänkas dramatiskt per enhet. I kombination med automatiseringen av industrin kan det på längre sikt till och med skönjas en framtid där människor inte ens är en del av försörjningskedjan i tillverkningsindustrin. Inte bara den tunga industrin kommer vändas upp och ner, framstegen inom nanoteknik och 3d printing kan komma att fullständigt revolutionera medtech. För att nämna ett exempel möjliggör ny teknik tillverkningen av syntetiska skelettdelar. Förstörda leder kan ersättas genom att man printar ett nytt knä efter exakta måtten av ens förra. Om det inte vore tillräckligt imponerande tror man till och med att man kan tillverka dessa av biokompatibla material inom ett par år och på så vis i princip skapa ett perfekt substitut till våra biologiska skelettdelar.

Rationalisering och effektivisering drivs av teknologiska framsteg, de realekonomiska effekterna av dessa har historiskt sett varit extremt positiva på sikt. Tillväxten som kommer som direkt effekt av dessa framsteg är det som skapat välståndet vi har idag och det som kommer fortsätta skapa välstånd framöver, evig tillväxt är inte bara en möjlighet den är vår verklighet.

 

What a time to be alive!

 

//Handelsson

 

 

 

 

 

Please follow and like us:

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.