Amerikanska IPO-marknaden stark under första halvåret

Wall Financial Street New York Wall Street

IPO-marknaden i USA har varit stark under det första halvåret. 120 företag har totalt sett dragit in 35,2 miljarder dollar hittills i år, vilket är den högsta volymen sedan 2014. Det rapporterar Wall Street Journal med hänvisning till data från analysföretaget Dealogic.

Volymen innebär även att 2018 hamnar på fjärde plats sett till den volymen, och man inledde denna bevakning 1995. Samtidigt gick musikströmningsjätten Spotify till börsen utan att ta in kapital i samband med börsnoteringen, och är alltså inte inräknat i statistiken.

Enligt banker finns det ingen enskild katalysator som får bolagen att gå till börsen för kapitalanskaffning, utan ökningen är hänförlig till ett starkt företagsklimat, starka aktiemarknader och investerarnas preferens för högtillväxtbolag.

Dessa faktorer har lett till börsnoteringar av en rad företag av varierande storlek, bransch och ålder. Det inbegriper bland annat Dropbox som nyligen börsnoterats i USA.

Avkastningsmässigt har det även gått bra för de börsnoterade amerikanska bolagen. Företagen som börsnoterats i USA i år handlas i genomsnitt upp 22 procent jämfört med noteringspriset, och teknologiföretagen sticker ut som handlas 53 procent högre än noteringspriset.

Man väntar sig att det goda börsnoteringsklimatet ska fortsätta även under återstoden av året, och en chef på Morgan Stanley uppger att deras globala pipeline är på nivåer som noterades senast före finanskrisen.

Ett antal teknikföretag väntas börsnoteras senare i år, däribland Sonos, Upwork, SurveyMonkey och Eventbrite. De största bolagen som inte är börsnoterade vilket inbegriper Airbnb, Uber Technologies och WeWork har dragit in mycket kapital från investerare i egenskap av privata bolag. De väntas börsnoteras först efter 2018, enligt källor till tidningen.

Carl Becht, Finwire