Apples prissättning på appar blir fråga för HD

Foto: Pixabay.

USA:s högsta domstol har beslutat att lyssna på klagomålen från kunder som anser att de betalar överpris för appar på Apples iPhone, skriver Bloomberg News.

Apple har sagt att man är mellanhand och att överpriset existerar för att bolaget ska kunna täcka kostnaden för överföringen av en utvecklares appar till slutkunden. Apple tar idag en avgift på 30 procent i provision på försäljningen av appar.

De klagande kunderna delar inte denna uppfattning. De anser att Apple tvingar fram ett överpris för att bolaget dominerar denna marknad. En federal appellationsdomstol har tagit de klagande kundernas sida och sagt att transaktioner på App Store än inte mer märkvärdiga än att kunden köper direkt från Apple.

Vem som har rätt återstår att se. En dom från Högsta domstolen 1977 ger bara direkta köpare rättigheten att få kräva skadestånd för överpris under federala antikonkurrenslagar.

De som står på Apples sida i frågan argumenterar att en fällning kan lätt spridas på andra marknadsplatser online och se fler techjättar påverkas, däribland Googles Alphabet, Amazon och Facebook.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.