Facebook rekryterar kartexperter

Mark Zuckerberg, Facebook. Pressbild.

Facebook rekryterar kartexperter för att hjälpa till att kartlägga världen med hjälp av satellitteknik i syfte att identifiera områden med begränsad internettillgång eller som kan komma att behöva hjälp vid naturkatastrofer. Det rapporterar CNBC.

CNBC har noterat jobbannonser där teknikjätten söker personer som kan hjälpa bolaget att leverera internettillgång till avlägsna delar av världen. Personerna kommer använda sig av och analysera information från kartprojektet OpenStreepMap. Man hänvisar även till två personer med insyn i de nya jobben.

Facebook har sedan tidigare använt satellitteknik för att kartlägga populationer i fler än 20 länder med bristande internettillgång. Man bedömer från bolagets sida att 10 procent av världspopulationen saknar internettillgång.

Trots att satsningen har ett humanitärt fokus enligt en källa kan Facebook komma att få kommersiell användning för kartanalytiker. Förra året lanserade konkurrenten Snap sin tjänst Snap Maps som visar var Snapchat-användare använder appen någonstans. Snap Maps använder både OpenStreepMap och Mapbox kombinerat med satellitteknik från Digital Globe.

Facebook ansökte även om två nya patent i i augusti förra året för ett system som använder kartinformation från flera källor för att automatiskt identifiera användarplatsen.

Carl Becht, Finwire