Fågeln pratar ut om 2018

I den här krönikan kommer jag ta upp 4 st “event” från 2018 som varit hög- eller lågvattenmärken för mig. Jag skriver lite kring dessa ämnen och hur de har påverkat mitt tradingår.

Kryptovolatiliteten

Volatiliteten i krypto under början av 2018 var i en klass för sig, närmsta jag personligen upplevt i marknaden är Fingerprint under 2015. Enligt mig är det skillnad på volatilitet och volatilitet, kryptos förmåga att kunna gå ner 15% på några timmar för att sedan vända till plus på ännu kortare tid är en traders våta dröm. Mycket raka rörelser, få fake outs och ännu färre aktiva algos gjorde att jag började året med mina två tradingmässigt bästa månader någonsin. Tyvärr tror jag att vi aldrig igen kommer få uppleva krypto på samma sätt igen. Framförallt pga att “handeln har mognat” mao fler algos, ökad tillgänglighet för trading, men även för att jag tror att vi aldrig igen kommer se ett sådant inflöde i krypto från retail.

VIX blowup

Mitt i kryptoröran slog världens börser om ifrån ett lågvolatilitetsklimat till fullt kaos. Blixten kom som från en klar himmel, men egentligen var det nog bara en tidsfråga innan XIV skulle få sig en sättning. Jag hade långat VIX och köpt puts under i stort sett hela januari, man var sådär härligt sne. När rörelsen väl kom började man som alltid stänga sina korta för tidigt och hann bli lång och sne innan vi bottnade. Trots halvkass exekvering blev det en av årets bästa trades. Jag tyckte att det här var första tecknet på att volatila tider väntade runt hörnet.

Starbreezes rekonstruktion

Årets Jojo blir Starbreeze, där jag hade börjat köpa på mig aktier för en swing handelsdagen innan rekonstruktionen. Vilket gjorde att i öppningscallen var det årets sämsta tradingdag men efter kanske årets bästa handel ifrån min sida lyckades jag vända det hela till en riktigt bra dag. Aktiens volatilitet under början av december månad var en räddning under en annars svår månad.

Bäsen

I oktober slog bäsen till, som alltid tror man att man var redo. Hade en portfölj med optioner och terminer som hedge mot min swingportfölj. Stängde hedgen för tidigt som vanligt och fick stå med brallorna neddragna när den nakna swingportföljen blödde. Som grädde på moset så tappar även tradingen runt 30-40% av sin intjäning. Då riskviljan i aktier sjunker och alla tittar på index medans aktier säljs av nästan helt utan att studsa. En ljuspunkt har varit att indexhandeln har gått ovanligt bra och jag lyckats köpa de långsiktiga dipparna i index lite för bra.

Nu ser jag fram emot 2019, tyvärr känner jag mig inte så optimistisk. Jag tror detta blir ett av de svåraste tradingåren på länge.

/

Fågeln

Disclaimer: Krönikan innehåller mina egna åsikter och skall inte ses som någon form av rådgivning.

Please follow and like us:

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.