Fingerprint Cards värdering rejält uppblåst enligt Di

Fingerprint Cards bör ha goda förutsättningar att vända till vinst för helåret 2019, men det blir inte på en nivå som kommer ens i närheten av att motivera att bolaget nu värderas till över 5 miljarder kronor, skriver Dagens industris Richard Bråse i en kommentar efter morgonens delårsrapport.

Rapporten ledde till en kursrusning och aktien är i skrivande stund upp 29 procent. Richard Bråse menar dock att bolaget både har den svenska kronan att tacka intäktslyftet för och att det har trixat med siffrorna. 

“Rörelseförlusten är 2 miljoner kronor men då väljer bolaget att kapitalisera nästan hälften av utvecklingskostnaderna på 45 miljoner kronor. Det innebär att motsvarande en fjärdedel av de totala rörelsekostnaderna under kvartalet inte dras av direkt i resultaträkningen utan läggs i balansräkningen”, skriver han. 

Fingerprint Cards lyfter även fram ebitda, rörelseresultat före av- och nedskrivningar, som ett föredraget rörelseresultatmått. 

“Det innebär kort och gott att de utgifter för utvecklingsarbete som bolaget låter bli att kostnadsföra här och nu inte heller kommer att räknas som avskrivning, eftersom avskrivningar inte ingår i ebitda.”
Please follow and like us:

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.