Jobbsiffror och tillfällig lösning i Italien gav stöd – Jarl Securities

Jobbsiffrorna i USA kom in bättre än väntat. Tillsammans med en (tillfällig) politisk lösning i Italien gav det stöd till Europa- och USA-börserna. Det skriver Anders Elgemyr på Jarl Securities i CMC Markets morgonbrev, idag måndag.

De amerikanska jobbsiffrorna har en hög korrelation med börsindex, vilket framgår av ovanstående graf. En stark ekonomi genererar nya jobb vilket skapar bättre tillväxt och vinster för bolagen.

Småbolag och tech ledande

S&P 500 har brutit ur en triangel och bygger energi – i första hand för en fortsatt uppgång. Notera att det finns ett litet gap att fylla som fungerade som motstånd i fredags. Denna typ av gap brukar vanligtvis fyllas förr eller senare.
Men det är inte S&P 500 som är drivande – det är istället mindre bolag (inhemsk ekonomi i USA) samt techbolagen som driver börsen i USA.
Notera att både Russel 2000 och Nasdaq befinner sig vid tidigare toppar.
Apple handlas ryckigt men är åter vid toppnivåer.
nternationellt är det USA i topp följt av Frankrike, Tyskland och Sverige i topp medan tillväxtländerna inte följer med. Om oron minskar nu så är det dessa marknader som har mest att återhämta.
Tyska DAX behöver ny energi för att inte bryta ner under både MA200 och MA50. Notera dessutom att indexet närmar sig 0-an i MACD. Brott under 0 indikerar stark säljsignal. 0-linjen brukar också kunna fungera som stöd, vilket gör den viktig att följa.

Den senaste tidens oro har fått räntorna i USA att falla kraftigt, vilket säkert tog många med överraskning.

Oron för Italien har tillfälligt stillas. Notera att det gap vi talade om i förra veckan nu har fyllts perfekt.

US-dollarn har styrt senaste månaderna. Momentum är fortsatt upp men notera motståndet i veckografen

Olja i fallande trend

Oljepriset fortsätter backa när Saudiarabien och Ryssland plötsligt börjat tala om ökad produktion

Brott under MA50 med lång fallhöjd ner till MA200 och med stark säljsignal i MACD är ingen rolig teknisk bild för oljepriset.

I USA är det hälsosamt många aktier som stiger jämfört med faller, vilket alltid är ett sundhetstecken.

Efter fredagens starka jobbsiffra i USA tunnas makroagendan ut. Imorgon är det ISM i USA. I Asien stiger kurserna överlag nu på morgonen, men det är fortsatt oro för handelskrig vilket lägger sordin på stämningen, avslutar Elgemyr.