MQ:s finanschef: Svag svensk krona och kampanjer bakom svag lönsamhet

Intensiva priskampanjer under tredje kvartalet var huvudanledningen till MQ:s lägre lönsamhet, men även den svaga svenska kronan bidrog. Det säger bolagets finanschef Ola Wahlström vid rapportkonferensen.

Klädbolaget har backat drygt 11 procent på Stockholmsbörsen efter en svag rapport för tredje kvartalet där bolaget minskade omsättningen med drygt 8 procent och vände till förlust.

MQ uppgav i rapporten att kampanjintensiteten var fortsatt hög under perioden, vilket inneburit en fortsatt marginalpress.

Bruttomarginalen sjönk till 59,8 procent (62,8). På en fråga om hur mycket som berodde på prissänkningar och hur mycket som berodde på externa faktorer svarar finanschef Ola Wahlström:

– MQ och marknaden har i kvartalet varit kampanjintensiv, och det har naturligtvis påverkat bruttomarginalen för perioden. Därutöver har svenska kronan varit historiskt svag och detta har också givit en viss negativ påverkan på bruttomarginalen under kvartalet.

Han förtydligar att majoriteten av marginaltappet kommer från kampanjintensiteten och utförsäljningen inför stängningen av Joy-butiker.

Mot slutet av kvartalet lanserades MQ:s nya e-handel, som enligt vd Ingvar Larsson visat “kraftigt stärkta nyckeltal”. Klädbolaget vill dock fortfarande inte säga hur stor andel av försäljningen som kommer från e-handeln.

– När det gäller andel av försäljningen är vi inte redo att ge siffrorna. Men däremot har som sagt både Joy och MQ:s nya e-handel en stabil och fin försäljningsökning, säger MQ-chefen.

Stängningen av Joy-butikerna är en del av klädbolagets åtgärdsprogram som ska spara 50 miljoner kronor. På en fråga om pengarna kommer att gå till nya investeringar säger Ingvar Larsson att bolaget inte kommer att utnyttja kapitalet “i något utöver det vi har jobbat med sedan tidigare”.

– Det är en effekt som kommer till godo på resultatet, säger vd:n.

Han uppger vidare att bolaget snarare ska fokusera på den digitala utvecklingen, och att det finns möjligheter att förstärka e-handelsplattformen ytterligare.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.