Skanskas vd ser återgång till “normal lönsamhetsnivå” i USA

Anders Danielsson, vd på Skanska. Pressbild.

Byggbolaget Skanska ska uppnå en normal lönsamhetsmarginal i USA efter att problemprojekten, som pågår under 2018 och 2019, arbetats av. Det säger vd Anders Danielsson i en intervju med Dagens Industri.

Skanska har haft stora problem med lönsamheten i USA. Vd:n menar att problemen har varit att bolaget har tagit sig an flera stora komplexa projekt med fast pris där kunden står för designen men där de initierat designförändringar. 

“Vi har ju rätt att få betalt för det men det har tagit lång tid att förhandla fram överenskommelser. Nu landade vi en uppgörelse i första kvartalet som gav 200 miljoner kronor och vi fortsätter förhandla. Våra problemprojekt kommer att pågå under 2018 och 2019. Jag förväntar mig att vi arbetar av de här projekten och att vi ser en normal marginal efter det”, säger Anders Daniel till tidningen. 

Han säger sig ha en positiv syn på den marknadsläget i USA.

“På anläggningsmarknaden är det fullt tryck på investeringar. Det är främst drivet av delstaterna medan vi ännu inte sett så mycket på statlig nivå från administrationen. Samtidigt är det långa ledtider för att få igång stora anläggningsprojekt med långa tillståndsprocesser. Behovet av infrastrukturinvesteringar i USA är enormt. På byggsidan i de sektorer och geografier där vi är verksamma ser vi också bra tillväxt. Marknaden för den sociala infrastrukturen som skolor och sjukhus är också stark”, uppger han. 

Anton Wilen, Finwire
Please follow and like us: