Skarpt nedåt på New York-börsen efter Fed-besked

New York-börsen sjönk skarpt efter onsdagskvällens penningpolitiska besked från Federal Reserve. Centralbanken justerade förvisso ned styrräntan med 25 punkter i den första räntesänkningen sedan 2008, men gav få ledtrådar om utsikterna för fler sänkningar.

Vid den efterföljande presskonferensen sade ordföranden Jerome Powell att man inte ska se justeringen av räntan som starten på en ny lång era med räntesänkningar, även om han inte stängde dörren för fler.

Vad som även kan ha spelat in i besvikelsen på finansmarknaderna var att två ledamöter i den penningpolitiska direktionen röstade emot räntesänkningen. Dessutom hade en del bedömare räknat med en sänkning på hela 50 punkter.

ING Economics menar att de pågående handelsdispyterna sannolikt kommer att bli vägledande för Federal Reserves framtida penningpolitik, och banken tror att en uppgörelse mellan USA och Kina sannolikt kommer att nås senare i år.

“Vi ser sänkningen som en förebyggande åtgärd för att säkerställa att den längsta ekonomiska expansionen i USA som någonsin uppmätts fortsätter. Centralbanken kommer sannolikt att lätta på penningpolitiken igen, men inte så mycket som marknaden prisar in”, resonerar ING.

På den breda marknaden sjönk S&P 500-index med 1,09 procent till 2 980,4.
S&P 500 index handlades under dagen inom intervallet -1,83 procent som lägst och 0,14 procent som högst.

Teknologitunga Nasdaq Composite sjönk med 1,19 procent till 8 175,4.
Under dagen handlades indexet i intervallet -1,98 procent som lägst och 0,32 procent som högst.

Sektormässigt hade fastigheter den bästa utvecklingen, minus 0,30 procent, medan dagligvaror noterades för den svagaste utvecklingen, minus 1,99 procent.

Räntan på den amerikanska tioåriga obligationen sjönk 4 punkter till 2,01 procent.

Räntan på den amerikanska tioåriga obligationen var oförändrad på 2,01 procent.

Brentoljan steg 0,65 procent till 65,05 dollar och WTI-oljan ökade 0,91 procent till 58,58 dollar.

Guldpriset sjönk 4,46 dollar till 1 424,61 dollar.

Dollarn stärktes till 1,1128 mot euron, från 1,1152 dagen innan.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.