Stora Enso och Billerud Korsnäs aktier sågas efter skogsaffär

Stockholmsbörsen handlas i negativa regioner under förmiddagen i linje med utvecklingen på de ledande Europabörserna. Stora Enso och Billerud Korsnäs backar i spåren av en skogsaffär.

Efter en dryg timmes handel var OMXS30-indexet ned 0,26 procent, medan Stockholm All-Share index (SAX) hade backat 0,21 procent.
Pareto skrev i en analys efter affären att det var positivia nyheter och låg i linje med kommunicerade villkor.

Förpacknings- och massaproducenten Billerud Korsnäs och Stora Enso meddeladea alltså under morgonen avtal med ägare till Bergvik Skog om en uppdelning av skogstillgångarna som tidigare meddelats.

Stora Ensos skogstillgångar i Sverige kommer att öka med 1,4 miljoner hektar och Billerud kommer att köpa 350 000 hektar. Ingen av bolagen har kommunicerat timmervolym, noterar analysfirman.

“Vi tror att Stora Enso sannolikt kommer att expandera över tid och bli en stor skogsägare. Stora Enso kommer efter uppdelningen att vara en större innehavare av skogsmark i Sverige än Holmen”, skriver Pareto.

Vad gäller Billerud uppgår köpesumman på Bergvik Öst till cirka 6,4 miljarder kronor på skuldfri basis och efter skatt kommer effekten för Billerud efter avyttringen av Bergvik Väst att uppgå till cirka 5,4 miljarder kronor, vilket är högre än Paretos väntade 4,9 miljarder kronor.

“Vi uppskattar att detta sänker potentiellt skogsvärde med 2 kronor per aktie”, skriver Pareto och spekulerar i att Billerud sannolikt säljer hela eller delar av Bergvik till en finansiell aktör som etablerar långa träleveransavtal.

 

 

En översikt hur de båda bolagen står sig i förhållande till andra bolag hittills idag:

 

Aktie Kursförändring Kommentar
Elekta 2,0% Mottar analytikerkommentar efter gårdagens rapport
Hexpol 1,8% UBS inleder bevakning med köp och riktkurs 100 kronor
Oasmia 1,5% Minskar omsättning och ökar förlust under senaste kvartalet
Starbreeze 0,0% Samriskbolaget StarVR kan läggas ned eller säljas
SKF −0,9% Nordea höjer rekommendation till behåll, från sälj
Stora Enso −1,5% Gör upp om skogstillgångar med Billerud Korsnäs
Billerud Korsnäs −1,9% Gör upp om skogstillgångar med Stora Enso
Please follow and like us:

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.