USA-börsen samlar energi för större utbrott – Jarl Securities

En allt trängre kil innebär att börsen åter samlar energi för ett större utbrott. Starka rapporter ger underliggande stöd. Det är något ur CMC Markets morgonbrev som Anders Elgemyr på Jarl Securities står bakom.
Trots stora uppgångar i rapportbolag som Amazon och Microsoft så stängde USA-börsen i en fortsatt kilformation.
Bidragande kan ha varit att det var optionsstängning i fredags. Detta innebär att det är friska nya tag i dag och att trenden för kommande period också kan sättas idag.

Starkare rapporter än väntat

Rapporterna har hittills varit starka. I USA har 79 procent av samtliga bolag hittills rapporterat starkare vinster än förväntat, vilket är en hyggligt stark siffra. Förväntningarna var också högt ställda på grund av skattereformerna som ger USA-bolagen direkta skattesänkningar. Notera dock att även försäljningen ligger på 74 procent bättre än väntat vilket är en väldigt hög siffra historiskt. Endera har analytikerna justerat ner försäljningen för att komma upp i tillräckligt höga PS-tal. Eller så säljer de amerikanska bolagen mer än analytikerna väntat sig. Detta lär inte få sin förklaring förrän under nästa rapportperiod men är ett underliggande styrketecken.

Starkast från IT och healthcare

Bästa sektorer i USA är IT och Health Care. Sämsta sektorerna utifrån rapporterna är defensiva sektorer som fastighetsbolag, teleoperatörer samt utilities (kraftförsörjning).

Håll koll på Amazon

Under fredagen var Amazon upp som mest 8 procent men föll sedan tillbaka vilket skapade en ful svart stapel i grafen. Svarta staplar i candle stick är relativt ovanliga och ska ses som små varningssignaler då de skvallrar om att investerarna rusat iväg för mycket uppåt och sedan drabbats av eftertänksamhet och sålt. Det kan därmed förebåda fortsatt säljtryck även fast aktien stängde upp 3,6 procent i fredags. Dagens utveckling kan därmed bli talande.

Se upp med valutorna

Pass upp på valutorna. Det finns stora korta positioner i eurodollarn just nu. Ett omslag i räntorna i USA kan skapa ett omslag i valutorna. Stigande Euro och fallande USD skulle just nu vara börspositivt.
Euron är på väg ner mot 200-dagars glidande medelvärde vilket är ett naturligt stöd.
De nordiska rapporterna kommer också in starkare än väntat. 58 procent av bolagen har rapporterat en vinst över förväntan. Starka sektorer är IT, energibolag och verkstad, avslutar Elgemyr i morgonbrevet.
Please follow and like us: