Zalando stiger efter vinstvarningen, Pareto sänker riktkursen

Klädjätten Zalandos vinstvarning leder till en sänkt riktkurs på 42 euro per aktie (53) från Pareto Securities. Rekommendationen köp upprepas.

Zalando stiger 2,2 procent till 33,58 euro per aktie
Svenska investmentbolaget Kinnevik är storägare i Zalando och ökar 4,6 procent.

Zalando skriver att resultatet för första kvartalet blir klart under analytikernas förväntningar. Detta är som följd av coronaviruset där regeringar infört restriktioner som haft påverkan på konsumenter. Medan detta var förväntat har bolaget också adderat lagernedskrivningar för perioden vilket har förvärrat vinstnedgången, skriver Pareto.

Analyshuset bedömer att Zalando nu kommer att återta bara en måttlig del av försäljningsförlusten och att tillväxtprognosen på 15-20 procent inte är realistisk längre.

Dock anser Pareto att Zalando är finansiellt tillräckligt starkt för att bli en relativ vinnare inom den tuffa detaljhandelsmiljön.

Mer om vinstvarningen:
Intäkter och gross merchandise value, GMV, kommer att komma in långt under prognosen och även justerat ebit blir negativt påverkat av de lägre intäkterna och nedskrivningar av lager på de reviderade försäljningsförväntningarna för nuvarande säsong.

Konsensus bland analytikerna är en intäktstillväxt på 19 procent, GMV på 22,8 procent och ett justerat rörelseresultat på -28 miljoner euro.

Zalandos prognos för 2020 släpptes den 27 februari och exkluderade då de negativa effekterna av coronaviruset. Baserat på nuvarande situation anser bolaget att prognosen inte kan infrias.

Vidare anges det att företaget ska ge mer information om det första kvartalet i en verksamhetsuppdatering den 16 april. Siffrorna för det första kvartalet släpps den 7 maj.

På grund av coronaviruset väljer Zalando att skjuta fram den planerade årsstämman 20 maj till ett annat ännu inte angivet datum.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.