All eyes on ECB

ECB har annonserat att dom skall dra ner på QE. Helt omöjligt enligt mig. Krisen i banksystemet är överhängande.  Flera systemviktiga banker i Europa har gått ner 35–45 procent i år. EU har en smygande likviditetskris.

Mario ¨what ever it takes¨ Draghi kan inte ha missat vad som håller på att hända, att strypa likviditeten än mer är finansiellt självmord. Dom gigantiska problemen som tex. Deutsche Bank har måste adresseras från politisk håll. Tyska staten måste in som delägare, ett nytt Lehman är helt uteslutet. Så ECB mötet på torsdag kan bli en ” game changer”, ECB måste pumpa in likviditet i systemet på ett eller annat sätt. Tyska börsen har tappat over 20 procent sedan i somras, läget börjar bli akut. Lägg till Brexit avtalets omröstning i parlamentet på tisdag, Teresa May är ”short” 100 röster. Social oro, kravallerna i Paris ” yellow vest”.  Macron ville höja bensinpriset än mer då exploderade folket. Han gav sig men protesterna har övergått till att kräva bland annat sänkt pensionsålder och till och med hans avgång. Tredje helgen i rad har protesterna pågått. Macron det ”goda Europas” egna posterboy! Han som skulle stå upp mot alla populister, en ny fräsch, ung och dynamisk ledare med miljötänk, Europas egen John F Kennedy. Det sket sig på ren svenska, nu samlas allt från yttersta högern till yttersta vänstern och däremellan på gator och torg för att demonstrera mot skatter och reformer. Social oro innan lågkonjunkturen har visat sitt fula tryne, det är skrämmande och borde vara en väckarklocka för Merkel och svenska politiker.

Populismen är ingen fluga utan kommer obönhörligen att öka om man inte börjar lyssna på folket det är lärdomen alla borde ta med sig när man ser på vad Macron möter idag.
Samtidigt var det stora demonstrationer i Italien i helgen där man viftade med den italienska flaggan och hyllade den nya ledaren Salvini, för att vilja värna om Italiens kultur och arv.
Lägger ut Trumps tweet om demonstrationerna i Frankrike

Så jag kommer att ligga lång inför ECB mötet, det finansiella systemet i EU behöver likviditet. ECB s viktigaste mål är att bibehålla finansiell stabilitet och har monopol att skapa likviditet. Draghi är sur på Italien för att dom tar ECB- hjälp för givet när dom inte visar budgetdisciplin men när ett land är i kris då är det landets fel när fler länder hamnar i kris är det systemets fel. Eu i ett nötskal!!
Påminner mycket om börsnedgången 1998. Europas börser var i fritt fall då kom Alan Greenspan ut och sänkte räntan och sentiment vände på en femöring. Kan vara nått liknande på gång, för läget är akut. Gör ECB ingenting på torsdag då kan Draghi och EU hamna i Macrons dilemma snabbare an dom tänkt sig.

/ Lonewolf

 

Please follow and like us:

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.