Avtal gav kraft åt både aktier och olja – Jarl Securities

Visuell global uppgång.

CMC Markets morgonbrev:

Ett nytt handelsavtal (USMCA ersätter NAFTA efter kongressens godkännande) mellan USA, Mexiko och Kanada godkändes av kanadensarna sent mellan söndag och måndag. Det gav kraft år industrisektorn som lyfte breda S&P 500. Även energisektorn drog sitt strå till stacken. Fastighetssektorn gick mot strömmen med stigande räntor.

Även tekniktunga Nasdaq 100 steg. Som framgår i bilden nedan utmanas nu tidigare topp från augusti. Frågan är om indexet orkar bryta upp eller om ett kortare nedställ ligger i korten.

S&P 500 har en bit kvar för att på riktigt kunna utmana tidigare toppnotering den 21 september

Den negativa divergensen mellan de båda indexen och respektive MACD sätter dock en bittersöt smak till uppgången. Samtidigt krävs en konkret säljsignal i form av exempelvis ett brott ner genom den korta smala trendkanalen i S&P 500 för att divergensen ska få möjlighet att verka.

I en två-timmargraf kan man se hur indexet handlas vid den stigande trendlinjen. Även här finns negativ divergens med MACD.

Med oro för statsbudgeten från sittande koalitionsregeringen i Italien backade det italienska indexet FTSE MIB ytterligare efter det kraftiga fallet i fredags.

Klubbar Italien igenom en budget som går emot EU:s reglar kan problem skapas för euron. Med oro för vad som kan komma har också börjat synas då euron försvagats. Nedan visas EUR/USD. Som framgår handlas paret vid stöd i form av Fib 23,5%. Fallande EMA9 pressar dock ovanifrån.

Det nya avtalet mellan USA, Kanada och Mexiko fick även fart på oljan som steg till en högsta nivå sedan 2014. Uppgången har även drivits på av ett fallande utbud efter sanktioner mot Iran. Samtidigt föll antalet aktiva riggar i USA för andra veckan i rad vilket varit ytterligare en bidragande faktor. Fortsatta signaler om att utbudet inte kommer att möta efterfrågan på dessa nivåer kommer ge fortsatt kraft åt olja. Ett sådant scenario skulle givetvis ha en negativ på ekonomin i övrigt samtidigt som investeringskalkyler för förnyelsebar energi underlättas.

Kinabörserna håller stängt. Nikkei är upp 0,5%. Fokus i dag på Feds Powell som talar.

CMC Markets morgonbrev produceras av Anders Elgemyr på Jarl Securities.

 

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.