Commerzbank kan inte utesluta aktieköp från ECB

Att ECB skulle börja köpa aktier vore inte önskvärt, men inte heller osannolikt, skriver Commerzbanks chefekonom Jörg Krämer i en analys.

Den penningpolitiska direktionen ska träffas på torsdag och väntas då fatta beslut om att sänka styrräntan och möjligen återuppta obligationsköpen. Därtill frågar sig en del investerare om ECB vid något tidpunkt kommer att följa den japanska centralbankens exempel och även börja köpa aktier.

Det skulle enligt chefekonomen kunna bli verklighet i händelse av en allvarlig recession eller krasch på aktiemarknaden, då centralbanken skulle känna sig tvungen att hjälpa bolagen genom att köpa aktier för att stimulera investeringar.

Ett annat möjligt skäl är risken att få slut på statsobligationer. Om ECB återupptar obligationsköpen till en månatlig volym på 40 miljarder euro skulle centralbanken inom två års tid äga hälften av vissa länders statsobligationer, konstaterar Jörg Krämer.

Commerzbank tror dock inte att ECB skulle köpa aktierna direkt, utan i stället investera i börshandlade fonder, eller ETF:er, för att undvika att få rösträtt i bolagen.

“Även om ECB endast skulle köpa aktier indirekt, så måste varje person som tror på marknadsbaserade prismekanismer förfäras av en sådan tanke”, skriver chefekonomen.

“Sedan starten på finanskrisen för mer än tio år sedan har ECB gjort mycket som tidigare var otänkbart. I det hänseendet skulle centralbanken även kunna börja köpa aktier vid någon tidpunkt, även om det är osannolikt i år eller nästa”, konkluderar Jörg Krämer. 

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.