Morgonbrevet: Fortsatt väntan på Kinasvar om Huaweiaffären

Wanzhou Meng. Pressbild Huawei.

Även om bättre än väntade rapporter smattrar in i USA så räcker det inte för att blåsa bort oron och lyfta marknaderna.

 

I den röda ringen i grafen syns det när aktiemarknaden (i rött) steg medan räntemarknaden fortsatte ner.  Nu efter fredagens nedgång är de i synk igen.

Det innebär också att räntemarknaden kan ge oss ett del-svar på när aktiemarknaden ska kunna hitta en åtminstone tillfällig botten. Ovan syns hur 10-årsräntan i USA fallit ner under 3 procent och handlas under det nedre Bollingerbandet. Detta är väldigt ovanligt och tyder på att denna marknad är väldigt översåld just nu. Notera att detta är en nivå kring 2,8 procent som marknaden gärna handlas vid.

Vad som hände i förra veckan var att aktiemarknaden föll kraftigt vilket fick kapitalet att fly från aktier till obligationer, vilket då pressar ner räntorna.

 

Dessutom förefaller Fed bli allt mer nervösa för utvecklingen där korta räntor faller under de långa räntorna, vilket signalerar att marknaden börjar prisa in en konjunkturnedgång. Fed-ledamoten Bullard var ute i fredags och talade om att räntehöjningen i december kan skjutas framåt i tiden. Detta i sig drog ner räntorna. Dessutom var lönerna i jobbstatstiken som släpptes i fredags inte övertygande.

S&P 500 har fallit ner nära den tidigare bottnen kring 2603 nu. Det är inte omöjligt att denna testas. Bryts den kan det ge den ursköljning som börsen behöver i dessa lägen för att vända trenden uppåt. Ett optimalt scenario vore en ursköljning under kommande vecka och sedan skulle tomten få komma tillbaka och städa den sista veckan före jul.

I fredags bröt MA50 ner igenom MA200 i S&P 500. Det innebar rent tekniskt att ett dödskors bildats. Det är en rätt sen signal i trenden men visar förstås att pessimisterna har övertagit. Rent allmänt är det en bra strategi att inte äga aktier eller index som handlas under MA200, vilket nu är fallet för de flesta marknader. Men som sagt, detta är långsamma signaler som är mer intressanta för hanteringen av pensionskonton än för aktiva traders.

Mycket ska dock gå rätt för att detta ska inträffas. Trump måste få till någon slags fred med kineserna som är mer värd än de tweets han skickar ut. Vi kan inte se hur detta ska se ut efter att Kanada, på USA:s uppmaning, fängslat Huaweis CFO, tillika dottern till bolagets grundare. Det inleddes en domstolsförhandling i fredag som kommer att fortsätta idag men hon lär åtalas för bedrägeri för otillåten handel med Iran. Hennes möjligheter att få bli frisläppt mot borgen är närmast obefintliga och anklagelserna handlar om flera åtalspunkter där brotten var och en för sig kan rendera 30 år i fängelse… USAs regering försöker hävda att detta är en kriminell utredning som inte har något med handelskriget att göra. Men som vi tidigare skrev är detta för kineserna en skymf mot landet då Huawei är en nationell stolthet.

En av få positiva saker i decembermörkret är att USD faller mot till exempel euron. Det lättar trycket mot de många tillväxtländer som har lån i USD. Det man får hålla koll på är dock om den fallande USD beror på att Kina och Opec-länderna säljer amerikanska statspapper. Då räcker det inte med att Fed drar ner på takten att sänka räntan. I ett sådant läge tvingas Fed bli mer aktiv och börja köpa statspapper igen.

Apple är fortsatt en intressant ledare i nedgången. Även här kan man leta tecken på vändning.

Olja fick en skjuts uppåt efter att Opec-länderna förefaller att närma sig ett avtal om att dra ned produktionen med 1,2 miljoner fat per dag.

Asienbörserna faller kurserna i takt med att oron för handelskriget utvidgas. Både USAs och Kanadas ambassadörer i Kina är inkallade av Kina för samtal. Vi väntar fortfarande på hur Kina rent diplomatiskt ska slå tillbaka mot USA. I fredags skickade Cisco ut ett mejl till de anställda att inga tyngre ledare inom bolaget fick åka till Kina (i rädsla för att dessa skulle arresteras). Cisco hävdar senare att detta mejl skickades av misstag, men det enda misstaget var nog att det blev offentligt.

 

CMC Markets morgonbrev produceras av Anders Elgemyr på Jarl Securities.

 

 

 

 

 

Please follow and like us:

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.