Intrums jätteaffär ökar risken i bolaget uppger analytiker för Di

Mikael Ericson, vd för Intrum. Pressbild.

Kredithanteringsbolaget Intrums storaffär med Intesa Sanpaolo innebär att risken i aktien ökar i och med att bolaget tar på sig mycket mer skuld, enligt en analytiker som Dagens industri pratat med.

 

Analytikern bedömer att samarbetet med det italienska bolaget kommer att öka vinsten per aktie i Intrum kraftigt, under förutsättning att Italiens ekonomi håller i sig, och anser att tisdagens kursuppgång på 8 procent var rimlig.

“Jag tror det är en kombination av en väldigt svag kursutveckling sedan i januari och en affär som kommer att driva väldigt kraftig vinsttillväxt för bolaget”, säger analytikern, som inte är namngiven, till tidningen.

Affären går ut på att Intesa Sanpaolo säljer förfallna fodringar motsvarande 110 miljarder kronor till ett nybildat kreditportföljbolag där Intrums ägande indirekt hamnar på 40,8 procent, ett upplägg som gör att bolaget kan hålla lånen utanför sin egen balansräkning.

“Även om Intrum håller skulden borta från den egna balansräkningen så är det en illusion. I praktiken frångår ledningen nu det man lovade på kapitalmarknadsdagen så sent som i december, alltså att nettoskulden i förhållande till “cash ebitda” ska ligga mellan 2,5 och 3,5 gånger. Å andra sidan finns redan ett utbrett tvivel bland analytiker och investerare kring målen som ledningen fyrade av på kapitalmarknadsdagen”, skriver Dagens industri.

Anna Sundström, Finwire