Kan snabb handelskompromiss skapa snabb rekyl upp? – Jarl Securities

Foto: Pixabay

De amerikanska börsindexen har brutit ned, men kan en snabb kompromiss skapa en lika snabb rekyl upp? Det frågar sig Anders Elgemyr på Jarl Securities i dagens morgonbrev från CMC Markets.

 

Med ett handelskrig som bara ser ut att eskalera, fallande räntor i USA och bearish tekniska formationer varnade vi för att risken fanns på nedsidan. Under gårdagen kom också en större nedgång. Breda S&P 500 föll 1,4 procent med energisektorn och tech i täten. Konjunkturokänsliga sällanköpsvaror och kraftförsörjning gick mot strömmen. VIX/skräckindex steg 25 procent.

S&P 500 har brutit den stigande kilen på nedsidan. Fib 50 procent liksom MA100 strax över 2 700-nivån agerar stöd samtidig som kil-formationen indikerar ett nedställ mot 2 645.

Som tidigare nämnt studsade index på stödet. Det med hjälp av att ett uttalande från Peter Navarro (rådgivare till Trump) som gått ut och meddelat att Vita Huset inte planerar för att förbjuda eller reglera kinesiska investeringar i amerikanska bolag.

I verkstadstunga DJI som visas i graf nedan har den bearish stigande kil-formationen brutits och handlas liksom S&P 500 vid stöd. Formationen indikerar dock fortsatt nedgång mot bottnarna från mars/april.

Notera dock hur MACD genererat en säljsignal.

Även tekniktunga handlas vid stöd samtidigt som MACD genererat en svag säljsignal.

Något som också nämndes i gårdagens morgonbrev var att Trumps strategi i förhandlingarna varit hård attack för att senare försöka nå en snabb kompromiss. Det innebär också att oron för handelskrig snabbt kan falla tillbaka med en snabb rekyl upp i aktier. Som bekant är dock Trump oförutsägbar och tidpunkten för när den snabba kompromissen (om den kommer) blir svår att tajma.

 

I fokus på makroagendan i USA ligger konsumentförtroende, avslutar Elgemyr.