Köpläge i guld enligt Goldman Sachs

Guldpriset befinner sig troligtvis i ett brytningsläge vilket ger ett köpläge i ädelmetallen. Detta efter att Federal Reserve vidtagit tidigare oöverträffade åtgärder för att skydda ekonomin mot viruschocken, skriver Goldman Sachs i en analys som Bloomberg har tagit del av.

Guldpriset stiger och passerade 1 600 dollar per uns under tisdagen och handlas just nu till 1620 dollar.

Det var under måndagen som Fed gick ut med beskedet att de kan köpa obegränsade mängder statsobligationer och relaterade värdepapper för att hålla lånekostnaderna låga.

Fed inrättade också ett program för att säkerställa kreditflöden till företag och delstater.

Guld som ofta benämns som en säker hamn, har backat de senaste två veckorna då investerare gynnat dollarn och sålt av ädelmetallen för att få loss likviditet. Goldman Sachs refererar också till finanskrisen 2008 då guldpriset också tyngdes av ett säljtryck av likviditetsskäl.

“Vi befinner oss troligtvis i en vändpunkt där köp drivet av rädsla kommer att börja dominera över det likviditetsstyrda försäljningstrycket, som skedde i november 2008”, skriver investmentbanken i analysen.

Vad gäller finanspolitiska lättnader så har stimulanspaketet i den amerikanska senaten ännu inte gått igenom då paketet ännu inte stöds av en majoritet. Från finansdepartementets sida hörs dock positiva tongångar att en överenskommelse snart kan nås, enligt CNBC.

“Bakslaget i den amerikanska senaten är troligtvis bara tillfälligt. Traders inom guld är ganska säkra på att vi i slutet av veckan kommer att ha både stora finanspolitiska paket som penningpolitiska stimulanser, vilket skulle bidra till att lugna marknaden. Om volatiliteten i marknaden stabiliseras något så kommer guld kunna återuppta sin status som en säker hamn”, enligt en analytiker på mäklarfirman Oanda, skriver CNBC.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.