Morgonbrevet: Allt är till salu. Dags för nya interventioner?

Foto: Pixabay.

Jakten på cash går som en ny tsunamivåg genom det finansiella systemet. Det skapar säljtryck till och med i guld och yen. Flykten går mot USD som stiger brant trots att Fed gör sitt bästa för att sänka räntorna och trycka ut USD i systemet.

Detta visar ett nytt fenomen i marknaden – att förtroendet för centralbankerna är borta. För att återvinna detta finns det endast en sak att göra. Det är att G7 eller G20-länderna gör en gemensam aktion och valutaintervention. Den senaste gången detta gjordes var vid tsunamin som orsakade Fukushima 2011. Gången innan dess var år 2000 när G7-länderna stödköpte den nylanserade EUR som stod i förtroende-tryck. I och med att G7-länderna gör detta så sällan så kan det få avsedd effekt i marknaden. Fed är alldeles för aktiva så deras interventioner ses numera som vardagsmat och mer eller mindre förväntat.

Ovan finns en graf för USD när köptrycket i USD och säljtrycket i yen var alldeles för stort. Fukushima-tsunamin inträffade den 11 mars 2011. Exakt en vecka efter detta intervenerad G7-länderna massivt. Som framgår av grafen tog det två dagar att vända trenden men sedan steg övriga valutor mot USD. Detta skapade dock ett tillfälligt stop. Två veckor efter interventionen var USD tillbaka till sin starka trend, vilket inte vände förrän vid botten i maj.

Men effekten var desto tydligare på börserna. Nikkei fortsatte ner för Japan stängdes ner i spåren av katastrofen. Övriga börser med S&P 500 i ledningen hittade istället sin botten i raset.

Centralbanker för hela världen intervenerar just nu för att köpa obligationer i marknaden, men det saknas som sagt samordning. President Trump förstår allvaret. Börsen är nu nere på den nivå där han tillträdde. Vi vet sedan tidigare att han vill ha en svag USD. Nu går hela utvecklingen emot honom. Trump har därför all anledning att kalla till ett G7-möte. Förra telefonsamtalet för någon vecka sedan övertalades han att komma till telefonen av Merkel och Macron. Den här gången är han nog mer mogen att leda samtalet.

Men kan detta skapa den botten som vi alla väntar på. Vi är rädda för att svaret är nej, men osvuret är förstås bäst. Grafen över Fukushima-katastrofen kan ge svaret. USA-börserna räddades för där återvann marknaderna förtroendet. Men se vad som hände med Japan. Det tog ytterligare ett kraftigt ras innan förtroendet återvände för den japanska ekonomin efter kärnkraftsolyckan som orsakades av tsunamin. Det är nog snarare den utvecklingen man får förbereda sig på här eftersom hela världsekonomin håller på att stängas ner till följd av coronaviruset.

S&P 500 har brutit igenom MA200 och den långa stigande trendlinjen. Den testar nu de tunga stöden från 2015 som också är från den perioden när Trump valdes till president och den långa hysteriska uppgången inleddes, driven av Fed-stimulanser och skattelättnader.

I månadsgrafen ovan för S&P 500 så ser vi att fallet nu är nere på det första fibonacci-stödet. Normalt sett bör det komma en studs vid denna nivå. Med litet hjälp från G7-länderna kan detta vara möjligt. Men eftersom raset påverkar hela ekonomin och många, många företag kommer att gå i konkurs den närmaste tiden och arbetslösheten kommer att skjuta i taket, så tror vi tyvärr inte att nedgångsfasen är över. Tekniskt sett borde det komma en upprekyl och därefter fortsatt nedgång. Men i denna marknad så får man ta en dag i sänder. Eller som någon i USA skrev: ”Nu när Las Vegas stängt ner så sker allt spelande på börsen istället”.

Ett ytterligare tecken på att allt är till salu är guld som nu faller när USD är den enda tillgång som verkar vara säker.

Även obligationer säljs ut inför en våg av nya obligationer som väntas träffa marknaden, vilket ger stigande räntor.

En snabbt stigande USD trycker i sig ner guld och andra metaller eftersom dessa noteras i USD.

Oljan föll ner till de 20 USD/fat som en del norska oljeanalytiker förutsåg när Ryssland och Saudiarabien började bråka om oljepriset på allvar och kranarna öppnades.

Kopparpriset lyckades hålla sig uppe osedvanligt länge, men nu är raset här.

Nasdaq klarar sig relativt bättre än andra börser. Fler och fler inser att det som händer gynnar ny teknik på lång sikt, men även för Nasdaq saknas en botten.

Man måste ner på 60-minutersgraferna för att hitta något positivt. Notera den fallande kilen och stigande MACD. Detta är en set-up för en snabb upp-rekyl. Perfekt timing för G7-länderna att agera, men frågan är om de hinner vara så snabba? För den mer avancerade analysen. Notera de glidande medelvärdena i ovankant. De är snygg ordnade i en fallande trend. Håll koll på om detta bryts för det är en tidig signal på en möjlig trendvändning uppåt.

Idag kommer veckovisa jobbsiffror i USA. Det ska bli intressant att se om nedgången redan får genomslag i veckosiffrorna, vilket vi tyvärr tror. Philly Fed idag lär också falla brant.

Håll koll på charten och handla försiktigt!

CMC Markets morgonbrev produceras av Carlsquare.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.