Morgonbrevet: “Apple handlas som frimärksaktie”

Foto: Pixabay.

De amerikanska börserna handlades inledningsvis upp under onsdagen, men föll tillbaka något senare under handelsdagen. Uppgången kom efter flera tecken som tydde på en islossning mellan USA och Kina.

 

Trump var bland annat ute och sa att han själv skulle blanda sig i den pågående processen i Kanada mot Huaweis CFO som gripits på misstankar om bedrägeri och brott av amerikanska exportlagar mot Iran.

Det förefaller som om Kinas Jinping kan ha ett intresse att ge Huaweis CFO en örfil för att bolaget satt sina egna intressen före landet Kina. Några dagar i Kanadas arrest och därefter ett ingripande från USA:s president baserat på Jinpings inflytande kan vara en väg framåt. Det andas litet för mycket konspiration för att vi ska omfamna denna teori helt själva, men är i alla fall en arbetshypotes.

Ett tecken på att islossningen är på riktigt är att Kina under det senaste dygnet lagt stora order på amerikanska sojabönor, efter en kraftig nedgång.

Ordern är inte bara en signal om att Kina är i stort behov av import. Sojabönorna produceras dessutom i de distrikt av USA där många av Trumps kärnväljare finns, vilket naturligtvis är positivt för honom.

Den initiala uppgången kom dock av sig utan synbara skäl. Det är alltid nervöst att ligga lång över natten när även små nyheter kan få stora genomslag.

VIX-index som speglar riskviljan sett till 30 dagar, handlas på en helt ny nivå.

Det är däremot positivt att HYG som speglar skräpobligationsmarknaden relativt snabbt återvunnit en del kraft. De röda linjerna kan visa en fortsatt nedgång om HYG inte orkar etablera sig över MA200. Detta skulle i så fall indikera en fortsatt nedgång för hela börsen.

Bankerna hör till de stora förlorarna.

De amerikanska räntorna steg igår men håller sig fortsatt under 3 procent på tio års löptid.

Apple-aktien är som vanligt en god indikator. Trenden är fallande och ännu syns inga köpsignaler.

När Apple väl vänder uppåt blir det en intressant aktie för daytraders. Vi har sällan sett så många gap i en stor aktie. Apples graf ser mest ut som gapen i en bortglömd frimärksaktie, inte i världens största bolag. Allt detta visar förstås hur nervöst det är just nu.

DAX-index försöker vända upp men ännu övertygar inte rörelsen.

Asienbörserna stiger i följd av USA. Fokus på räntebeskedet från ECB och månadsrapport för olja från IEA.

 

CMC Markets morgonbrev presenteras av Anders Elgemyr på Jarl Securities.

 

Please follow and like us:

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.