Morgonbrevet: Börsen hickar till men säsongen talar för stark avslutning

Som bekant har USA godkänt lagstiftning som stöttar protesterna i Hongkong och har också passat på att varna Kina för att vidta våld för att stoppa demonstranterna. Detta verkar dock inte avsevärt ha påverkat handelsdiskussionerna vilket påvisas av att Kina bjudit in USA till ett möte i Beijing.

Vidare spekulerades det om att USA:s höjning av tulltariffer planerade till den 15 december kan skjutas framåt i tiden om en fas I-deal inte signerats innan dess.

S&P 500 stängde ändå svagt ner för tredje dagen i rad. Det har skapat tre röda candle sticks. Indexet utmanar nu stöd i form av stigande EMA9 liksom den första nivån på den förlängda Fibonacci-sekvensen. Notera MACD som är nära att generera en svag säljsignal:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I en-timmesgrafen nedan syns hur indexet handlas vid golvet på en kortare stigande trendlinje.

 

Det säsongsmässiga mönstret talar för en stark avslutning på året. Graf ovan visar den genomsnittliga procentuella rörelsen mellan september och december. Orange linje visar utfallet 2019 medan grå linje visar genomsnittet för åren 2000-2018. Givet den starka utvecklingen under året ökar sannolikheten för att mönstret kommer att återupprepas även i år. Detta förutsatt att förvaltare köper mot slutet av året för att visa sig duktiga med en hög exponering av vinnande aktier.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tyska DAX öppnade ner under MA20 men återhämtade sig fint under handeln för att stänga över den nivån.

I Sverige spökar bankaktierna som också pressar OMXS30. Nästa nivå på nedsidan finns runt 1700:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oljepriset steg med information om att OPEC och Ryssland planerar att förlänga perioden av reducerad oljeproduktion. Oljan backar under pågående handel från motstånd i form av Fib 50%.

S&P 500-terminen stiger medan Shanghaibörsen faller 0,8%. Nikkei är dock upp 0,3%. Dagens makroagenda i USA innehåller bland annat Michigans konsumentförtroendeindex.

 

Carlsquare står bakom CMC Markets morgonbrev.

 

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.