Morgonbrevet: Det börjar lukta både panik och 1929…

Under gårdagen rapporterades totalt cirka 1 000 nya fall smittade av coronavirus utanför Kina, vilket är den största dagliga förändringen sedan utbrottet. Oron för de ekonomiska effekterna i kölvattnet av coronaviruset stiger med all rätt.

Grafen ovan visar antalet smittade utanför Kina. I vanlig ordning kommer den sista avläsningen att stiga allteftersom fler fall rapporteras.

S&P 500 backade 4,4 procent och brakade utan problem rakt igenom MA200.

Nästa nivå på nedsidan finns runt 2 940.

DJI närmar sig en tidigare botten från augusti.

Samtidigt stiger efterfrågan på safe haven-tillgångar som amerikanska statspapper. Den 10-åriga räntan i USA har satt en ny lägstanivå, vilket framgår i månadsgrafen nedan.

Med Coronavirusets frammarsch på global front finns det absolut anledningar för Fed att agera i sitt ”wait and see”-läge. Baserat på funding-terminerna har sannolikheten för att Fed sänker räntan den 18 mars ökat till 99,3%, upp från 11,1% för en vecka sedan.

OMXS30 handlas vi stöd:

Ett brott ner genom MA200 och nästa nivå på nedsidan finns runt 1 665 följt av 1 620.

DAX har brakat genom MA200.

Nedan visas OMXS30, DAX och S&P 500 jämte koppar (blå).

Som framgår närmar sig både DAX och S&P 500 koppar…som åter är på fall efter en fas av konsolidering.

Definitionen av en korrektion är när en tillgång faller tillbaka 10 procent eller mer från sin topp. Nedan visas hur S&P 500, DJI, och DAX genomgått en korrektion på endast sex dagar. Det är andra gången detta händer – sedan 1929 i samband med den stora depressionen…

S&P 500-terminen backar 1,8%. Shanghaibörsen faller 3,3%. Nikkei är ner 3,6%. På dagens makroagenda finns bland annat förändring i tysk arbetslöshetsstatistik.

Allt med att skärmarna blir rödare och Coronaviruset sprider sig, måste man vara beredd på snabba rekyler på uppsidan. Marknaderna är extremt översålda och är därmed mycket mottagliga för positiva nyheter. Det sprids till exempel nyheter om att Israel kan vara färdiga med ett vaccin inom ett par veckor. Vi tror att sannolikheten för detta är låg, men om någon lyckas (och får gå förbi de vanliga testerna på djur och människa) så kan aktiemarknaden studsa upp mycket snabbt.

CMC Markets morgonbrev produceras av Carlsquare.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.