Morgonbrevet: Drag i hälsovård när demokraterna gödslar med löften

Med stöd från president Trumps rådgivare Larry Kudlow som framhöll att ett handelsavtal nu är nära, så steg USA-börsindexen åter mot nya höjder.

Hälsovårdssektorn brukar normalt ha tuffa tider inför presidentvalen eftersom det brukar vara populärt att hota med prissänkningar på läkemedel för att vinna politiska poäng. Trump lanserade ett sådant program under fredagen, men effekten på aktiemarknaden blev den motsatta än den väntade då hälsovårdssektorn steg med 2,2 procent. Bakom detta låg istället att demokraternas presidentkandidat Elizabeth Warren lanserade ett vallöfte om att Obamacare kan utvidgas till att gälla även ungdomar och nya grupper som inte omfattas idag. Dessutom föreslog hon att inskränkningarna för privata vårdalternativ ska försenas med 18 månader in i hennes tänkta presidentperiod.

På börsen har S&P 500 nu nått den målkurs som vi ritat upp i veckobrevet. Frågan är om energin är tillräcklig för ett utbrott ovanför denna motståndslinje?

I dagsgrafen syns en liten ensam candlestick längst till höger. Följer man den tekniska setupen rent mekaniskt talar detta för att det kan vara en ensam ö som kan vara på väg att skapas, vilket öppnar för den tekniska formationen Island Reversal.

Ovan syns ett exempel på detta där indexen blivit överexalterade och det skapas gap på båda sidor, dvs både vid upp och nedgång. Vi får helt enkelt avvakta något och följa utvecklingen.

I 60-minutersgrafen syns den stadigt stigande kanalen.

Skräpobligationer (ovan) visar på en fortsatt hög riskaptit i marknaden.

I  de globala indexen går de stora ekonomierna USA, Tyskland och Frankrike i täten, på-eldade av stöd. Notera dock de kinesiska börserna som åter faller ner. Kina har en tendens att utvecklas 3-6 månader före de övriga marknaderna så denna utveckling bör man definitivt följa.

VIX-index som visar marknadens prissättning av volatilitet de kommande 30 dagarna, föll med 7 procent i fredags. Det förefaller vara fler och fler som säljer volatilitet.

Sett till 60-minutersgrafen är VIX nere och testar stödet.

De icke-kommersiella aktörerna går kort i VIX. Det är en trend som kan skapa fantastiskt fina, återkommande vinster under en lång period, fram till dess att VIX plötsligt helt oväntat spikar. Tradingavdelningen på HQ Bank hade denna strategi vilket periodvis kan ge fina vinster, som dock vändes till enorma förluster när VIX spikade under Fat Finger Thursday den 6 maj 2010 när Dow Jones föll 9 procent under loppet av 36 minuter, utan synbar orsak.

Läs mer här.

Tvärtom brukar vi säga att när VIX är nere vid nedre Bollingerbandet är det billigt att köpa försäkringar.

I fredags var VIX motsvarighet för Nasdaq 100 nere under det nedre Bollingerbandet, vilket är en klar köpsignal för detta index.

Euron bryter upp mot USD.

Olja kämpar sig uppåt mot motståndslinjen igen. Ska Saudiarabien lyckas få oljepriset över denna nivå? Ryktena fortsätter att florera kring börsnoteringen av Aramco. Det senaste är att Saudiarabien har så dålig ekonomi att de är mer eller mindre tvingade att sälja ut bolaget. Hittills är det bara kinesiska staten och friends and family som verkar ha gått med på den höga värderingen.

På Asienbörserna är handeln oregelbunden. I Hongkong har en domstol dömt till förmån för protesterna – det är inte olagligt att bära ansiktsmask. Agendan är i övrigt måndagstunn.

Carlsquare står som vanligt bakom CMC Markets morgonbrev.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.