Morgonbrevet: Efter stängning kom viss klarhet

ECB sjösätter ett stimulansprogram samtidigt som det spekulerades om att ett tillfälligt handelsavtal är på tapeten. Det var bidragande faktorer till gårdagens uppgång i USA när S&P 500 stängde upp 0,3%.

 

Under den pågående handeln både bekräftades och dementerades uppgiften om att ett tillfälligt handelsavtal diskuteras. Det skapade i sin tur en osäkerhet vilket resulterade i en doji som signalerar att en trendvändning kan ligga i korten.

Som bekant lät ECB sänka räntan till rekordlåga minus 0,5%. ECB meddelade också att stödköp av obligationer för att stimulera ekonomin kommer att återupptas i november. Det är klart positivt för aktier men frågan är hur mycket av detta som redan är diskonterat.

Räntesänkningen var väntad, men storleken på QE-programmet om 20 miljarder euro understeg förväntningarna i marknaden som låg på 30 miljarder euro i månaden. Studerar vi rörelsen EUR/USD ser det också ut som att marknaden blev besviken på QE-programmets storlek. Detta då euron stärktes mot USD på beskedet.

Dock skall noteras att framsteg i handelsförhandlingar mellan USA och Kina bidrar till ett reducerat köptryck på USD som tillflyktsvaluta. Det gör det svårt att isolera ECB-nyheten. Det skall också noteras att det inte finns ett slutdatum för QE-programmet. Det innebär alltså att ECB sannolikt står redo att justera upp storleken på stödköpen om så skulle behövas.

Osäkerheten kring värdet av gårdagens alla nyheter och slagen i valutahandeln avspeglas också i guldet där ytterligare en doji skapades vid golvet på den stigande trendkanalen.

En liknande doji skapades i tyska DAX:

Efter stängning i USA gick president Trump ut i media och bekräftade att han kan tänka sig ett interimsavtal. S&P 500-terminen är upp på detta med 0,2% under pågående handel. Shanghaibörsen håller stängt medan Nikkei stiger 1%.

På dagens makroagenda i USA finns bland annat detaljhandelssiffor.

 

 

CMC Markets morgonbrev produceras av Anders Elgemyr på Carlsquare.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.