Morgonbrevet: En ändring av Fed:s politik kan ge nytt stöd till marknaden

Jerome Powell, chef för den amerikanska centralbanken sedan februari 2018. By Federalreserve - powell_jerome_060512_8x10, Public Domain, Link
USA-börserna studsade åter upp. Denna gång på uttalanden om snabbare förhandlingslösningar med Kina samt att en lösning om muren mot Mexiko och de nedstängda statliga verksamheterna i USA var på väg att lösas. Det är ju främst flygplatserna som verkar lamslås i en allt snabbare takt, vilket pressat Trump till förhandlingsbordet. Men den lösning som alla väntade sig skulle komma visade sig senare vara tämligen urvattnad och innebär bara en tillfällig lösning då demokraterna inte gått med på någon finansiering av muren.

Fokus på Fed-möte och möten USA-Kina

En artikel i Wall Street Journal antyder att Fed vid veckans kommande möte kan ändra sin politik vad gäller balansräkningen, dvs den politik som vi envist återkommer till som den viktigaste vad gäller marknadens utveckling. Ändrar Fed metoden att bara låta obligationerna rulla ut utan köp av nya, så innebär det att Fed plötsligt ska nettoköpa igen. Detta innebär ett nettotillskott av likviditet till marknaden som lär ge effekt på kurserna. Främst gynnar det tillväxtmarknaderna som drabbats hårt av den strypta likviditeten.

Wall Street Journal är sedan lång tid tillbaka husorgan för Fed att läcka nyheter. Notera att detta kan vara en så kallad testballong där Fed släpper en nyhet för att testa av reaktionerna från marknaden och politikerna och sedan väljer ett annat beslut beroende på reaktionerna. Men vi minns inget annat tillfälle när Wall Street Journal skrivit så pass tydligt och sedan inte fått rätt i sina ”spekulationer”. Återstår med andra ord för Fed-chefen Jerome Powell att få övriga i Fed-direktionen med sig, vilket inte lär bli svårt när det pågår handelskrig, marknadsoro och en stängd statliga statsapparat.

Ovan syns hur Fed först pumpat in likviditet i systemet genom köp av obligationer. När dessa köp upphörde och Fed lät utrullande obligationer dö utan att köpa nya, drogs snaran åter ihop. Detta är den enskilt största anledningen till nedgången för tillväxtmarknaderna under 2018, anser vi. Ovan syns Feds balansräkning i blått mot tyska DAX-index i rött.

Om Fed lättar på likviditeten drar detta upp marknaderna men sänker USD. Det senare lär i sin tur gynna råvaror. Koppar steg dramatiskt i fredags (se nedan).

S&P 500 stängde ändå upp med ett litet gap ner till torsdagens nivåer. Indexet fångades perfekt in av den fallande trendlinjen. Eftersom den är fallande innebär det, rent tekniskt, givet en oförändrad börs idag att linjen bryts, vilket kan te sig lite utmanande. I princip saknas annars motstånd upp till MA200 så med litet positiv momentum bör denna kunna testas. I annat fall är det åter EMA9 och MA50 som är närmaste stöd.
I en 2-timmarsgraf återfinns fortfarande den positiva set-upen för fortsatt uppgång. Denna gäller tills dess att den stigande trendlinjen bryts.
Kretstillverkare drar till sig stora köpintressen just nu. Detta då sektorn fortsatte upp med 2,2 procent efter torsdagens kraftiga uppgång på flera rapporter såsom XLNX, LRCX och Texas Instrument (TXN).
Kretstillverkare i USA steg trots att Intel lämnade en svag rapport och föll med 5,5 procent. Detta intresse kan spegla en omfokusering mot cykliska bolag som ju annars haft det relativt tufft.

Stort intresse för cykliskt. Kan vara värt att spana in Sandvik, Atlas och SKF

Vi har inga motsvarande aktier i Norden utan får istället jämföra med traditionella verkstadsbolag. Dessa börjar faktiskt se intressanta ut.

Ovan Sandvik som skapat en snygg W-formation vilket kan vara en botten inför en fortsatt uppgång.
Atlas Copco är förstås ännu mer intressant att hitta en ingång i, med tanke på det stora gap som kan fyllas.

Verkstad är en tung del av Stockholmsbörsen så börsen i allmänhet får inte backa eftersom det då drar ner även verkstad.

Tillväxtmarknader stiger rent allmänt just nu när USD försvagas Rotation ut från USA-marknaden?
Tyska DAX-index fortsätter upp.Liksom franska CAC.
Koppar steg kraftigt i fredags med 3,2 procent på tal om lägre utbud och en svagare USD, men håller sig fortsatt inom det gamla intervallet. Det kan ha varit Fed-spekulationer bakom lyftet också.

Asienbörserna handlas blandat. Fokus på förhandlingar mellan USA och Kina som börjar redan idag men inleds officiellt på onsdag. På onsdag kommer även Feds räntebesked och policybeslut.

CMC Markets morgonbrev produceras av Anders Elgemyr på Jarl Securities.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.