Morgonbrevet: Energi byggs inför förhandlingarna

I dag startar den nya rundan med handelsförhandlingar mellan USA och Kina på mellanhög nivå. På torsdag-fredag lyfts förhandlingarna upp till den näst högsta nivån när Kinas vice premiärminister Liu He möter USA förhandlare Robert Lighthizer och USAs finansminister Steven Mnuchin i Washington.

Det är alltså egentligen först nästa helg som det kan spraka till ordentligt. Detta även om veckan förstås kommer att vara fylld med rykten när parterna kommer att läcka väl valda delar från förhandlingarna för att påverka marknaderna och gynna den egna förhandlingspositionen.

Båda parter har allt att vinna på att skapa en tillfällig överenskommelse. De har bråkat i 15 månader och det har dragit ner BNP i hela världen.

USA har, enligt Guardian, lovat Kina att inte nämna Hongkong under förhandlingarna. President Trump å andra sidan, vill säkert inte påminnas om processen som pågår för att väcka riksrätt mot honom i USA. Trump vill istället positionera sig inför det kommande presidentvalet om ett år. Han vill därför få fart på ekonomin igen.

Så här sa Trump enligt Reuters i fredags:
“I view China as somebody we’re trying to make a deal with, we have a very good chance of making a deal with,” Trump said. Right now, we’re in a very important stage in terms of possibly making a deal. If we make it, it will be the biggest trade deal ever made.”

Nivån på språket anstår tyvärr inte en president. Men oaktat detta har vi mycket svårt att tro att parterna skulle kunna enas om annat än ett tillfälligt avtal. De står alldeles för långt ifrån varandra. Kina vill säkert inte heller ta bort nageln i ögat från Trump för i Kinas ögon lär en demokratisk president vara mycket bekvämare än att ha kvar Trump i Vita Huset.

I fredags släpptes jobbsiffrorna för USA. Det finns ett nära samband mellan jobbmarknaden i USA och New York-börsen (vilket ju också borde vara fallet).

Siffrorna i fredags kom in något lägre än förväntat men med hänsyn till upprevideringar av de två föregående månaderna blev det ett positivt nettoresultat. Arbetslösheten, som är en helt annan undersökning, sjönk till 3,5 procent vilket är den lägsta nivån på 50 år. Den enda smolken var att lönerna fortsatt inte stiger.

S&P 500 fyllde äntligen gapet. I en dagsgraf syns hur det bli tajtare mellan stöd och motstånd. Det visar att marknaden åter bygger energi för en större rörelse.

Inte nog med att handelssamtalen når sitt crescendo under nästa helg. Därtill slår Kv3-säsongen till på bredare front med rapporter från bankerna i USA med start tisdagen den 15e med Citigroup, JP Morgan, Wells Fargo, etc. Hittills har hela 86 procent av S&P500-bolagen kommit in bättre än väntat, mätt på 21 av 500 bolag.

I fokus den närmaste veckan för oss står US-dollarn.

Emot Euron stiger USD men detta gäller de flesta valutor. Detta är inte vad president Trump önskar och här kan han få brett stöd i USA.

I veckografen syns tydligt hur USD testar motståndslinjen i en stigande trend. Framgång för president Trump Kina-förhandlingarna skulle vara USD-positivt, men relativt sett gynnas övriga världen i ännu högre grad. Så det kan innebär att en framgång ger en svagare USD, en starkare EUR och starkare valutor för tillväxtländerna.

HYG som visar riskaptiten i marknaden i form av handeln i skräpobligationer, har lyckats ta sig över MA50 igen. Notera att både MA20 och EMA9 är motstånd över HYG.

USA har tagit en skarp sväng från sämst till, tillfälligt bäst, bland de ledande globala börsindexen.

Oljan studsar på nivåerna kring 50 USD per fat. Olja handlas gärna mellan de jämna talen. Vid 54-56 USD kommer ett kompakt motstånd av glidande medelvärden. Ska denna nivå testas?

Tyska DAX testade MA50 I fredags och har MA200 som stöd strax nedanför.

Fokus på konsumentkrediter i USA idag och handelskriget. Både Brexit och Hongkong är viktiga teman som dock hittills har haft ett begränsat genomslag på marknaderna annat än lokalt.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.