Morgonbrevet: Fint arbitrage för den som kan förvara 1 000 fat olja (eller mer)

För den som lyckats undgå alla artiklar om olja så backade terminen för fysisk leverans av olja i med lösen i maj till negativa nivåer under gårdagens handel.

Det innebär helt enkelt att köpare får betalt för oljan med fysisk leverans då lagren i USA börjar bli fulla. Det i spåren av en kraftigt fallande efterfråga när ekonomin satts på paus. Andra terminen, alltså den så går till fysisk lösen i juni stängde gårdagens handel runt 20 USD/fat…så den som har en möjlighet att fysiskt förvara minst 1 000 fat olja (motsvarande ett terminskontrakt) kan här göra ett fint arbitrage (smily).

Nedan visas första terminen med lösen i maj i blå och andra terminen med lösen i juni i candle stock. Som framgår återhämtar sig den första terminen under pågående handel men spreaden är fortfarande stor – 20 USD/fat:

Aktiemarknaden har som bekant studsat upp efter det kraftiga fallet. Ännu så länge håller sig utvecklingen till den klassiska regelboken om kraftiga rekyler efter snabba fall. S&P 500 backade under gårdagen med 1,8%. Samtliga sektorer stängde på minus. Som framgår i graf nedan föll indexet tillbaka från fallande MA50. Fib 50 utgör ett första stöd på nedsidan följt av stigande EMA9.

Rekylen är dock ännu inte över då det i en sådan skapas nya, högre bottnar. Notera också hur indexet konsoliderar i en bearish stigande kil-formation.

I två-timmarsgrafen backade S&P 500 från MA200 samtidigt som den stigande trenden i MACD har brutits. Notera dock hur de glidande medelvärdena fortfarande är stigande (visas över candle stick grafen). Möjligen är det läge att sälja när de snabba medelvärdena börjar gå samman och bryter varandra vilket skapar en tidig trigger.

Tech-bolagen hör till de piggaste sektorerna. Notera i graf nedan hur SOX-index som visar kretstillverkare, har övervunnit både MA50 och MA200. (Det har även skapats ett Death Cross när MA50 bryter MA200, men det är ingen viktig signal i våra ögon även om massmedia älskar namnet på signalen).

OMXS30 lyckades stänga måndagen på plus men ligger samtidigt fortfarande väl efter S&P 500 med en bit kvar till Fib 50.

Även OMXS30 handlas i en bearish stigande kil under tilltagande momentum med stigande EMA9.

Tyska DAX handlas också i en bearish stigande kil-formation, under både Fib 50 och MA50.

Även i valutorna syns en konsolidering inför en ny trend. Nedan visas EUR/USD som konsoliderar i en neutral triangelformation som tyder på en större rörelse.

Guldet handlas vid EMA9. Notera MACD som närmar sig en svag säljsignal.

S&P 500-terminen är ned 0,5%. Shanghaibörsen faller 1,5%. Nikkei backar 1,9%. På dagens makroagenda finns tyska finansanalytikers förtroendeindex (ZEW) och befintlig husförsäljning i USA.

CMC Markets morgonbrev produceras av Carlsquare.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.