Morgonbrevet: Fokus på gap | Dags att köpa försäkringar

Pressbild: CMC Markets

Fredagen gav en hum-hum-dag innan helgen, vilket inte var så konstigt efter två dagars rally. De amerikanska jobbsiffrorna gav ingen ny inspiration.

 

I de allra flesta indexen skapades mindre candlesticks än dagen före, vilket innebär inside-days, vilket ger litet ny info. Men VIX är nu nere vid nedre Bollingerbandet, vilket brukar ge bra tillfällen att köpa försäkringar i marknaden. Eller helt enkelt se över sina portföljer innan oron tar vid igen. Inom ädelmetallsområdet tvekar investerarna. De har gynnats av marknadsoron men frågan är vart guld och silver ska ta vägen nu efter den senaste tidens rally.

I en dagsgraf för S&P 500 syns utbrottet tydligt. Notera i nederkant hur MACD ger en köpsignal. Vägen upp är fri för ett test av förra toppen. Notera även att den lilla doji som skapades i fredags efter torsdagens långa candle, kan vara de första två stegen av tre i en Evening Star. Dvs, om marknaden går ner i dag kan denna grupp tillsammans skapa en liten Evening Star som är en signal om en fortsatt nedgång.

I en dagsgraf syns tydligt hur MACD trendar uppåt men att det skapats gap i grafen – gap som traders älskar att försöka fylla.

HYG som visar marknaden för skräpobligationer, visar fortsatt riskaptit när den tog ut en ny topp i fredags,

10-årsräntan i USA börjar äntligen skapa signaler som visar en möjlig bottenformation. Denna lär dock ta tid att cementeras efter den senaste tidens oro.

VIX-index som speglar optionsmarknadens värdering av volatilitet (risk) kommande 30 dagar, testar nu snabbt neråt och är nära en säljsignal i MACD. Notera dock att när VIX når nedre Bollingerbandet, brukar det vara ett bra tillfälle att köpa litet försäkring och/eller se över sina portföljer.

I det stora perspektivet kan det vara värt att följa Nasdaq i USA (ETF: QQQ) som skapat en ny stigande kil. Förra gången gjorde den ett utbrott neråt, helt enligt läroboken. Utrymmet på ovansidan är dock fortfarande betydande.

USD gjorde som vi misstänkte, ett falskt utbrott. Om rallyt i USD besinnar sig ett tag så är det börspositivt.

Särskilt råvaror gynnas av en fallande USD. Olja har fastnat i en kilformation som typiskt sett bryter ut uppåt. Ovan veckografen.

I dagsgrafen finns både en stigande MACD samt försök att bryta taket i kilen.

Naturgas har brutit upp.

Silver har fått två dagars fall, vilket vi varnade för efter den paraboliska uppgången. Fredagens nedgång tangerar en tidigare nivå och kan utgöra både köptillfälle och stop-loss, beroende på hur man handlar.

Asienbörserna handlas oregelbundet, trots svag exportdata från Kina. Agendan är relativt tom. I USA kommer statistik för konsumentkrediter.

 

CMC Markets morgonbrev produceras av Anders Elgemyr på Carlsquare.

 

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.