Morgonbrevet: Fokus på jobbsiffror från USA

Foto: Pixabay.

Torsdagens handel i USA var som delar av en berg- och dalbana – rakt ner och sedan rakt upp… Breda S&P 500 gapade ner och var som lägst ner 2,9 procent.

Oro för en försvårad relation mellan Kina och USA efter gripandet av Wanzhou Meng (CFO och dotter till grundare för Huawei) i Kanada stod bakom säljtrycket. De exakta anklagelserna mot Wanzhou Meng och Huawei är oklara men det spekuleras bland annat om brott mot Iran-sanktionerna.

Efter stängning i Europa släpptes en rapport av tidningen WSJ som antyder att Fed sannolikt kommer att vara mer försiktiga med att höja räntan efter mötet i december. Denna rapport fick investerare att trycka på köpknappen och stora delar av nedgången utraderades.

S&P 500 stängde ner 0,2 procent…hoppas alla ni daytraders hamnade precis rätt i gungan.

Som framgår i grafen ovan studsade indexet också fint på den nivån som vi tidigare markerat ut som stöd. När indexet trycktes ner hela vägen till 2622 utlöstes säkert stop-loss för väldigt många i handeln. Den sista pushen kan ha varit ett medvetet extra tryck för att lura in traders att sälja ut sina innehav, en så kallad Bear Trap.

I en-timmesgrafen nedan syns hur gårdagens gap vid öppningen så gott som stängdes. Frågan är nu om investerare har modet att köpa upp S&P 500 över jämna 2700-nivån.

Den 10-åriga räntan i USA backade när statspapper blir mer attraktiva som tillflyktsvaluta. Räntan handlas nu under MA200 men nästa nivå på nedsidan finns runt 2,8 procent.

Tyska DAX stängde ner hela 3,5%. I veckografen syns hur den brutna huvud/skuldra-formation närmar sig sin målkurs strax under 10 500.

USD tvekar kring riktning och slits mellan säljtryck orsakat av fallande ränta och köptryck i egenskapen av tillflyktsvaluta. Netto försvagades USD mot korgvalutorna som handlas i en neutral kil under golvet på den stigande trendkanalen, medan guldet brottas med Fib 50 procent.

Under gårdagens OPEC-möte misslyckades medlemmarna med att komma överens om att ytterligare reducera oljeproduktionen. Det fick också oljan på fall. I dag kommer dock representanter från Ryssland att ansluta till mötet. Chanserna för en överenskommelse är således långt ifrån borta.

WTI oljan i graf nedan pressas av fallande MA20. MACD har genererat en svag köpsignal. Ett visst köptryck lär skapas om en överenskommelse kan nås.

Shanghaibörsen handlas oförändrat, medan Nikkei är upp 0,7%.

Även dagens handel kan bli slagig då investerare följer utvecklingen kring den gripna Wanzhou Meng. Till detta kommer också de notoriskt svårhandlade jobbsiffrorna i USA.

 

CMC Markets morgonbrev produceras av Anders Elgemyr på Jarl Securities.

 

 

 

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.