Morgonbrevet: Hissfärd ned till stöden ännu en gång

Foto: Pixabay.

Med fortsatt oro kring handelskriget och dålig statistik från Kina, vände S&P 500 åter ned till de viktiga stöden kring 2600. Även relativt svaga inköpschefsindex från Europa tyngde sentimentet.

 

Dagens handel är naturligtvis viktig eftersom detta stöd måste hålla för att inte en ny runda av nedgångar ska komma. På den positiva sidan finns att MACD vänder uppåt i nederkant, vilket indikerar en positiv divergens. Detta är i sig själv ingen köpsignal men visar att marknaden kan reagera starkt på små positiva nyheter.

Antalet bolag som handlas över MA50 ökar något, vilket också är en positiv signal.

En intressant signal är att korrelationen mellan olika aktier ökar just nu. Det är ett tecken på att rädslan ökar där investerare ser mindre till de enskilda aktierna och allt mer till om de vill äga marknaden som helhet eller inte.

Även i oljepriset syns hur MACD tickar uppåt allt med att priset konsoliderar kring 50 USD.

Möjligen finns samma tendens i DAX-index ovan. Marknaden verkar uttröttad och vill ha helg efter en ovanligt jobbig höst. Normalt sett brukar höstarna inledas tufft men avslutas med en uppgång, vilket inte varit fallet hittills i år.

Det är viktigt att hålla koll på skräpobligationer. Ovan syns ETFen HYG som inte orkar återta MA200 och befinner sig i en fallande trend. Innan HYG och Apple återvunnit en positiv trend är det svårt att se hur marknaden skulle kunna återfå sitt momentum.

I Asien är börshandeln oregelbunden. Kina fortsätter att släppa svagt positiva signaler, nu senast i form av lägre skatter på importerade bilar vilket gynnar även europeiska märken som BMW och Daimler. Kina ska även öka importen av vete, vilket följer förra veckans nyhet om att öka importen av soja.

Nyhetsagendan torkar nu snabbt upp. På onsdag kommer Feds räntebesked följt av presskonferens. Fed Funds Rate visar just nu en sannolikhet på 77,5 procent att Fed höjer räntan. Fokus ligger på vad Powell kommer att säga på presskonferensen.

Även ECB har nu följt efter Fed och sagt att stödköpen ska avvecklas, vilket innebär en global kreditåtstramning. Om Powell inte börjar lätta på trycket snart, lär 2019 fortsätta lika tufft som 2018 avslutas. Powell ser därmed ut att vara den sista chansen för ett tomterally som egentligen alla vanliga fondförvaltare vill ha för att kunna säkra sina bonusar.

 

CMC Markets morgonbrev produceras av Anders Elgemyr på Jarl Securities.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.