Morgonbrevet: Hur länge håller motståndet i USD/SEK

Coronaviruset fortsätter att sprida sig och kommer med hög sannolikhet ha en negativ inverkan på den kinesiska liksom den globala ekonomin.

Omfattningen är idag svår att sia om men Bank of China genomför redan stimulanser för att motverka de ekonomiska effekterna. Samtidigt ser fler aktörer köplägen i nedställen vilket bland annat motiveras av den snabba återhämtningen efter SARS som härjade under 2002-2003.

De stora tech-jättarna som Amazon, Google och Microsoft ledde uppgången på New York börsen. Dessa aktier bedöms vara någon form av safe haven givet rådande situation. Deras tunga vikter i indexen gör också att de flyttar hela index – lättare än bolag med lägre vikter.

Breda S&P 500 stängde upp 0,7% och satte därmed ett nytt all-time-high.

Som framgår har tidigare avtagande momentum åter fått fart (se MACD) och indexet handlas över både stigande EMA9 liksom MA20.

Bilden ser liknande ut för tech.tunga Nasdaq.

Även OMXS30 satte nytt ATH under gårdagen mycket med hjälp av Atlas Copco som annonserade ett stort förvärv. Tyska DAX har hamnat efter och möjligen finns därmed en bra relativ uppsida att finna här.

Koppar, som väl representerar investerares förväntan om den ekonomiska utvecklingen, har inte samma momentum som aktier. Som framgår i graf nedan backar kopparpriset istället.

För centralbankerna är det också betydligt enklare att via stimulanser påverka utvecklingen i aktier, vilket också påvisas av den fina återhämtningen i Shanghaibörsens index.

Det kan också antas ha en större effekt att stimulera aktier än kopparpriset. Inte minst för den upplevda köpkraften hos hushållen.

USD mot Euron och valutaparet EUR/USD fortsätter att bryta stödnivåer. Frågan kvarstår då hur länge motståndet kan hålla i USD/SEK. Se graf nedan. Inte minst då USD tenderar att fungera som safe haven-valuta medan efterfrågan på mindre valutor som SEK backar under mer oroliga tider.

S&P 500-terminan är upp 0,3%. Nikkei är stängd. I dag framträder både ECB:s Lagarde och Feds Powell.

CMC Markets morgonbrev produceras av Carlsquare.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.