Morgonbrevet: Hur länge varar den tekniska upp-rekylen?

USA-börserna steg för andra dag i rad efter det kraftiga fallet. Vi är nu mitt inne i den rekyl som vi förväntat oss. Nu gäller det att förstå hur länge den varar.

Medan makroekonomerna fortsätter att gissa om det blir en V-formad, U-formad eller L-formad utveckling, koncentrerar vi oss på hur marknaden svarar på pandemin och alla gigantiska stimulanser.

S&P 500 föll hela vägen ner till de stöd vi tidigt pekade ut. Dessa sammanfaller med att president Trump blev vald till president. Uppstudsen nu kommer efter massiva stöd i USA och att Trump plötsligt svängde och sa att USA kommer att öppnas upp efter påsk. Det är ett väldigt optimistiskt uttalande med tanke på att USA bara är i början av pandemin. När dödstalen nu snabbt kommer att stiga kommer också allvaret att tynga sinnena. Igår passerade USA 1000 döda, vilket Bloomberg tillskriver som skäl till att terminerna backade under natten.

Bilden ovan är komplex men det lönar sig att granska den nära. Den visar det hisschakt som S&P 500 fallit igenom i världshistoriens snabbaste ras. De två senaste dagarna betyder att denna hissfärd är över, tack och lov. Det som nu följer är den klassiska tekniska rekylen på denna nedgång. En klassisk rekyl brukar vara 30 till 50 procent av fallet, innan det åter vänder ner igen. Är rekylen större än 50 procent är det inte en teknisk rekyl längre utan då har börsen prisat in en återgång till det normala.

i håller oss gärna till Fibonacci-linjerna i denna rekyl. Fibonnaci var en berömd medeltida matematiker som utvecklade en talserie som återfinns i många av naturens former. Denna fungerar förvånansvärt ofta även i börshandeln. Idag är detta inte lika märkligt som förr eftersom datorhandeln ofta programmeras med just Fibonacci-nummer.

Vi har lagt ut Fibonacci-nivåerna från toppnoteringen och bottennoteringen. Den mest naturliga nivån för S&P 500 att nå nu är den första Fibonacci-nivån på 38,2 procent av fallet. S&P 500 fastande igår på EMA9, alltså nio dagars glidande medelvärde. Det kan komma en lätt rekyl ned idag från detta motstånd. Men om EMA9 kan passeras så är det dags att titta på MA20, alltså 20 dagars glidande medelvärde. Notera att denna blå linje är i snabbt fall och snart kommer att sammanfalla med 38,2 procents Fibonacci. Dessa två tillsammans bildar därmed ett starkt motstånd. Detta är således en nivå att ta hem en del vinster på om man varit med på uppstudsen eller kanske sälja ut en del av sin existerande portfölj om man vill frigöra likviditet.

Det är inte alls uteslutet att S&P 500 kan nå 50 procent eller till och med 61,8 procents Fibonacci. Vi har dock svårt att se en större uppgång än detta i denna våg, utan att det kommer fram ett botemedel mot själva sjukdomen, det vill säga spridningen av viruset. Det vi nu ser är en teknisk rekyl som utlösts av massiva ekonomiska stöd. Dessa kan endast mildra symptomen, men inte läka sjukdomen

I en 2-timmarsgraf syns ett snyggt utbrott ur den fallande kilen och att MA50 nu nåtts, vilket sammanfaller med det övre Bollingerbandet. Sammantaget ger detta en naturlig nivå för en paus i rekylen. Orkar rekylen inte vidare härifrån så är det en mycket stark varningssignal för fortsatt hissfärd. Men oddsen talar för att åtminstone den 38,2 procents Fibonacci ska testas i dagsgrafen.

Utvecklingen för USD är nyckeln till fortsättningen. Efter en extrem uppgång kommer en teknisk rekyl. Igår testades EMA9. MA20 borde vara ett naturligt mål men kursen är väldigt långt ifrån denna nivå. Vi måste bevaka denna graf dagligen nu för vägledning. Den bör ligga först för alla som dagshandlar

Euron har stärkts i tre dagar och stannade igår vid motståndslinjen och EMA9.

Guld har snabbt återvunnit sin styrka när USD faller.

Palladium utvecklas explosivt, upp 25 procent igår och 45 procent den senaste veckan. Det förefaller som i alla fall någon tror att det finns ett liv bortom Covid 19 och att bilar snart ska börjas köpas igen.

Vi är litet ledsna för att Fed bestämt att deras stödköp ska omfatta kreditinstrument inom företagssektorn. HYG är en ETF som speglar denna sektor och HYG har varit vårt bästa instrument för att läsa riskviljan i marknaden. Om Fed nu stödköper här också, så stör de indikationen för vårt bästa instrument som vi därmed inte kan lita på lika mycket längre. HYG nådde igår EMA9.

Nedgångarna är jämnt utspridda mellan sektorerna på New York-börsen. Marknaden orkar inte skilja mellan högt och lågt eller stort och smått utan allt köps och säljs i flock.

Alla världens börser deltar i samma rekyl så samma analys som vi gjort på S&P 500 kan användas generellt.

Detta gäller DAX-index. Alltid när det uppträder en svart candle ska man notera detta som en varning för att entusiasmen svikit under dagen. Notera ett svagt köp i MACD.

Idag kommer veckosiffrorna för jobb i USA. Vi vet att det kommer att bli en rysare. Spekulationerna är vilda i hur snabbt fallet kommer att ha varit. Vi tror att siffrorna tyvärr mer kommer att spegla möjligheten att samla in data än några egentliga nummer. Nu blir det första gången som börsen kommer att möta den blodröd makrostatistiken så reaktionen på dessa siffror kommer att vara mycket talande. Därefter kommer marknaden att bespetsa sig på en helg. I nuvarande marknadsläge så vill nog de flesta minska sina risker inför helgen och inte tvärtom. Ovan är en graf med månadssiffrorna för jobb i USA och S&P 500. Notera det starka sambandet

CMC Markets morgonbrev produceras av Carlsquare.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.