Morgonbrevet: MA20 utmanas men det är först i april den verkliga trenden kan visas sig

Antalet smittade i USA med Covid 19 ökade med 72 procent sedan fredagen enligt den officiella statistiken. Samtidigt förlänger USA sina riktlinjer om sociala avstånd till slutet av april.

Det innebär att Trumps initiala mål att åter ”öppna” USA den 12 april därmed gick i kras. Trots detta steg breda S&P 500-index med 3,4% under måndagen. Om indexet lyckas att bryta upp över MA20 så är 50 procent Fibonacci det naturliga nästa målet.

Som framgår i bild ovan handlas indexet över EMA9 som nu är stigande samtidigt som MACD genererat en svag köpsignal. Nästa nivå på uppsidan är en fallande MA20 som möter upp vid 2633.

I 2-timmarsgrafen syns det snygga utbrottet ur den fallande kilen och att MA50 nu nåtts, vilket sammanfaller med det övre Bollingerbandet. Sammantaget ger detta en naturlig nivå för en paus i rekylen. Orkar rekylen inte vidare härifrån så är det en mycket stark varningssignal.

Techsektorn tillhörde gårdagens vinnare. Tech-tunga Nasdaq lyckades stänga över MA20.

Det första kvartalet närmar sig sitt slut vilket medför en viss ombalanseringsdriven flödeshandel. Därmed är det först den 1 april som den verkliga trenden kan visa sig.

Marknaden för företagskrediter har piggnat till rejält. HYG är nu tillbaka på MA20, som fungerade som motstånd. Om HYG går igenom MA20 så är det en köpsignal. Notera att Fed nu är aktiv i denna marknad varför signalerna från denna graf från och med nu är störda av denna manipulation.

Det kommer att bli en utmanande period för alla att förstå inkommande makrodata. Ett bra exempel är inköpschefsindex för tillverkningsindustrin som kom från Kina nu på morgonen. Det drar upp börserna i Asien då PMI steg till hela 52 från förra läsningen på 35,7.

Kinas inköpschefsindex visar först ett fall ner till 35,7 och nu en extremt återhämtning till 52 (väntat 45). Det kan lätt ses som manipulerade siffror för att visa att Kina är på rätt väg. Men man får inte heller glömma att detta är ett diffussionsindex som visar upplevelser hos inköpscheferna. Frågorna de får är ju relativt föregående period. Att inköpschefsindex inte föll mer förra gången förvånade oss. Att fler än hälften tycker att klimatet förbättrats sedan förra mätperioden borde inte heller överraska. Detta är med andra ord siffror man inte bör handla på, utan i denna volatila marknad får de mest ses som brus.

På fredag kommer veckosiffrorna för jobb i USA. Vi vet att det kommer att bli en rysare och spekulationerna är vilda i hur snabbt fallet kommer att vara. Ovan är en graf med månadssiffrorna för jobb i USA och S&P 500-index. Notera det starka sambandet.

S&P 500-terminen backar 0,5% nu på morgonen. Shanghaibörsen är upp 0,1%. Nikkei faller 0,8%. På dagens makroagenda finns bland annat förändring i tysk arbetslöshetsstatistik och CB konsumentförtroendeindex i USA.

CMC Markets morgonbrev produceras av Carlsquare.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.