Morgonbrevet: Marknaden spreader isär, men upp i Asien på morgonen

Under veckan kom statistik som överraskande visade att Fed köpte mindre än väntat med amerikanska statspapper i marknaden. Det har inte kommit några kommentarer och eftersom programmet ligger fast kan kommande vecka eventuellt ge en kompensation för förra veckans nedgång.

 

Nu på morgonen går Asienbörserna upp efter att de som protesterar i Hongkong vunnit stort i de lokalval som genomförts under helgen. Kina har även gått med på att höja straffen för brott mot IP-rättigheter.

Underlaget är alldeles för svagt för att dra några säkra slutsatser. Det är ändå intressant att just den vecka som Fed slår av på takten, så backar S&P 500 och US-dollarn stärks.

 

Den blå linjen visar Feds köp och den röda S&P 500.

 

US-dollarn vände upp i veckan. Ovan är det veckografen som visas. Trump vill gärna se att US-dollarn försvagas. Notera att MACD är i en fallande trend, det vill säga en negativ divergens. Detta är ingen säljsignal i sig själv, men visar att det finns momentum på nedsidan om det skapas en trigger.

 

I en 1-timmesgraf för S&P 500 syns hur indexet faller ur den stigande kanalen under veckan, vilket skedde i onsdags.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I 1-timmesgrafen för S&P 500 syns hur indexet faller ur den stigande kanalen under veckan, vilket skedde i onsdags1-timmesgrafen för S&P 500 syns hur indexet faller ur den stigande kanalen under veckan, vilket skedde i onsdags1-timmesgrafen för S&P 500 syns hur indexet faller ur den stigande kanalen under veckan, vilket skedde i onsdags1-timmesgrafen för S&P 500 syns hur indexet faller ur den stigande kanalen under veckan, vilket skedde i onsdags.

Indexet lyckas fortfarande klänga sig fast vid EMA9 men MACD ger en liten säljsignal.

I en veckograf syns tydligt hur indexet ränt in i ett motstånd. Det finns inget som visar att marknaden ska vända ner i denna graf, men ett motstånd är ett motstånd och kan ge en period av konsolidering. Vi tror att utvecklingen ligger i händerna på Fed. Om de väljer att gasa på under kommande veckor, vilket är troligt, så bör det också kunna ge ett fortsatt stöd till marknaden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Värt att notera är att riskaptiten gick upp kraftigt i fredags när marknaden för högriskobligationer studsade upp över motståndslinjen igen.

I en 60-minutersgraf är detta ännu tydligare. HYG gappade upp under den första timmens handel och fortsatte därefter rakt uppåt. Notera köpsignalen i MACD. Det här är förmodligen den allra viktigaste grafen att hålla koll på i dag måndag. Självklart är utvecklingen också beroende av handelsförhandlingarna mellan USA och Kina. I fredags räddades marknaden till en liten uppgång av att både USA och Kina utryckte sig positivt kring förhandlingarna. Kinas president Xi sa dock att förhandlingarna måste ske med ömsesidig respekt och att Kina är beredda att slå tillbaka om nödvändigt.
USAs president Trump sa att förhandlingarna går bra men att de helt klart måste avslutas med en vinst för USA i relation till Kina.

Kina är i en fallande trend ekonomiskt och även politiskt eftersom de inte lyckas hantera situationen i Hongkong. Hongkongbörsen stiger kraftigt på morgonen efter att de pro-kinesiska delegaterna förlorat i lokalvalet mot de som är mer positiva till de som protesterar.

Detta är den lägsta beslutandenivån i Hongkong men de har betydelse i nästa valomgång då de är med och väljer kandidater.

Hongkongbörsen handlas under MA200 men notera att bottnar och toppar faktiskt befinner sig i en stigande trend.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ser man till de viktigare indexen i världen är det helt klart Kinabörserna som sticker ut.

Shanghaibörsen handlas sidledes vid ett stöd. Det är möjligt att detta stöd kan utgöra en vändpunkt uppåt, men ännu saknas en trigger för detta. Faller detta stöd är risken stor att indexet ska ner ytterligare en nivå. Då är det stöden kring 2780 som är intressanta.

Oljepriset handlas fortsatt volatilt inför Aramcos IPO och en volatil lagerstatistik. Fortsatt handlas dock oljepriset inom trendlinjerna i en stor konsolidering. Precis som vi skrev i måndags så har hälsovårdssektorn på New Yorkbörsen vänt från att vara en svag till en stark sektor.

Hälsovårdssektorn i topp under de senaste fem handelsdagarna. Detta följt av energi och finans. Fastighetssektorn är fortsatt svag, vilket dock kan förändras fort om räntorna börjar falla igen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ovan framgår den starka utvecklingen för hälsovårdssektorn i USA. Den senaste uppgången förefaller hänga samman med att demokraternas presidentkandidater i USA nu försöker övertrumfa varandra med löften om ett bredare stödprogram kring Obamacare. Det är inget race som Trump vill ge sig in i. Tvärtom kan detta bli en riktig vattendelare i presidentvalet 2020.

Det är en tunn handelsvecka ur nyhetsperspektiv med USA stängt på torsdag och halvstängt på fredag. Säsongen är fortsatt positiv, historiskt sett, fram till årsskiftet.

 

Carlsquare står bakom CMC Markets morgonbrev.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.