Morgonbrevet: Party som år 2000

En ny räknemetod adderar 13.332 smittade av Coronaviruset till 15.000 på en enstaka dag. USA-börserna fortsätter att stiga under ledning av Nasdaq. Den snart paraboliska uppgången känns allt mer frikopplad från den underliggande ekonomin, påeldad av centralbanker som trycker ut likviditet i systemet.

Vi hör till de som varit mer pessimistiska till utvecklingen i Kina och allt mer ifrågasatt de officiella siffrorna då vittnesuppgifterna från landet om allt fler sjuka, inte stämde överens med den officiella sifferserien. Idag har Kina fallit till föga och börjat inkludera en ny grupp av sjukdomsfall. Tidigare har myndigheterna bara förlitat sig på ett slags DNA-test där man konstaterat smitta. Men många rapporter visar att kineser som febriga står och köar i timmar för att få plats på sjukhusen, först får ett positivt resultat först på det tredje eller fjärde testet. De som har oturen att vara sjuka men får ett negativt test, avvisas från sjukhuset.

Den nya gruppen inkluderar kliniska diagnoser, dvs där en doktor konstaterar sjukdomen utifrån symptom. Plötsligt adderades därmed 15.000 sjukdomsfall. På en global basis innebär det ett påslag med 30 procent och totalt 60.000 smittade. I Hubeiprovinsen innebär det att antalet döda i Coronaviruset ökar till 242 personer, varav 135 kommer från den nya räknemetoden.

Vi tror som vi sagt många gånger tidigare att Coronaviruset kommer att blåsa bort som sjukdom. Det allvarliga är störningarna på världsekonomin, som vi tror underskattas. Vi lever i en lean-and-mean-ekonomi där varulagren är minimala för att hålla nere företagens kapitalkostnader. Snart kommer hyllorna att gapa tomma då produktionen i Kina allvarligt skurits ned. Det är inget problem för mänskligheten, men kommer att påverka BNP och synas som ett litet eller stort hack i tillväxtkurvan för många bolag. Detta är inget som centralbankerna kan rå på. Däremot trycker deras stöd upp aktiemarknaderna.

Nasdaq-index ovan har börjat stiga in en närmast parabolisk rörelse. Den har vi sett tidigare i Bitcoin, silver, etc.

Det börjar faktiskt påminna litet grann om Nasdaq år 2000. Men den utvecklingen var mer som en alptopp – se ovan.

Rörelsen har ett slut när kursutvecklingen imploderar under sin egen tyngd. När folk väl ska ut är det väldigt trångt i dörren. Det finns dock inga som helst tecken på att slutet är nära den här gången. Den divergens som fanns i MACD är nu borta och MACD har nått en ny och högre nivå. RSI14 har brutit upp över 70 vilket tyder på att indexet är överköpt. Men som framgår av grafen har Nasdaq handlats över RSI70 under flera veckor tidigare, så detta är i sig ingen köpsignal. Vi skulle följa denna graf mycket noggrant och förmodligen ligga långa så länge som indexet handlas över EMA9. Alternativt för att minska risken ytterligare gå ner på EMA5, vilket inte ligger inlagt i bilden.

S&P 500 handlas i stigande trend och den negativa divergens som fanns för indexet är bruten.

I 2-timmarsgrafen fortsätter indexet att stiga som på räls. Möjligen kan man rita in en stigande kil (i rött) i grafen som kan utlösa en nedgång. Det ser ut som om den rent mekaniskt räknat i sådana fall skulle ge en nedgång till den nedre stödlinjen. Men som sagt, det finns inga synliga säljsignaler ännu.

Riskaptiten är fortsatt hög med stigande kurser för HYG, som speglar marknaden för högriskobligationer.

Euron testar ner mot USD.

Asienbörserna handlas ner. Terminerna har fallit på nyheten om att Kina räknat om sin statistik. Idag kommer inflationsstatistik från USA. Både USA och Kina förväntas sänka tullavgifterna på en lång rad med varor. Fokus ligger på charten.

CMC Markets morgonbrev produceras av Carlsquare.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.