Morgonbrevet: Rekordhögt handelsöverskott mot USA men kraftigt fall i export och import i Kina

Fredagens handel var långsam och inte ens en positiv rapport från GM lyckades inspirera marknaden som är mer inriktad på att oroa sig för vinstvarningar för tillfället. Men det var också en typisk fredagshandel där ingen ville ta risk i onödan inför helgen.

Typiskt sett är detta den bästa perioden på året på börsen fram till februari-mars och i USA ger börsen alla tecken på att stiga i en bear-market-rekyl, dvs en teknisk rekyl uppåt efter det kraftiga fallet.

Fibonacci-nivåerna är viktiga i rekylerna för det är många datorer som är inställda efter dessa. Notera den svaga röda linjen från tidigare bottnar som nu fungerar som motstånd. Rekylen kan mycket väl fortsätta upp mot 50 procent och till och med 61,8 procent fibonacci. Det viktiga i detta läge är när och om det skapas en lägre botten. Det går att spela denna rekyl uppåt, kanske i flera veckor, men hittills är det som sagt, rent tekniskt sett, en bear-market-rekyl. Det behövs stora nyheter som ett nytt handelsavtal mellan USA och Kina för att ändra detta.

FAANG-aktierna är hårt hållna på börsen, med undantag för Netflix.

Det är alltid intressant med aktier som går paraboliskt. Netflix rör sig upp med övre Bollingerbandet och passerar nu MA200. Datorerna verkar vara inställda på tidigare toppen vid 380 som skapade en svart candle. Aktien har gått upp över 40 procent på 13 handelsdagar. Den 17 januari kommer rapporten och ögonen ligger på intäkterna som förväntats gå upp från bland andra den nya succén för Sandra Bullock Bird Box.

Mot Euron nedan syns en större rörelse där SEK tar ut svängarna rejält under dagen men slutar oförändrat. Det är denna typ av rörelse som är värst för dem som ska skriva nyhetstexter om marknaden eftersom det är svårt att skriva in (det man vill skriva in) om marknaden.

Notera också att SEK sakta försvagas mot Euron och att rörelsen kryper in i en kil (röda linjer). Detta är en formation som visar att marknaden hämtar energi för en större rörelse vilket slutar med ett utbrott. Detta utbrott kan ske i båda riktningar, men typiskt sett brukar den bryta ut i trendens riktning, vilket i detta fall är neråt med en ytterligare försvagad krona. Ur handlarnas perspektiv finns inte så mycket att göra än att endera spekulera med hög risk eller luta sig tillbaka och se vad som händer när utbrottet väl sker.

 

CMC Markets morgonbrev produceras av Anders Elgemyr på Jarl Securities.

Please follow and like us:

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.