Morgonbrevet: Riskviljan tilltar men handeln var avvaktande. Vart är vi på väg?

Oron för det ekonomiska tillståndet har reducerats i marknaden efter stark data från USA. Samtidigt verkar ett efterlängtat handelsmöte mellan USA och Kina bli av i oktober.

 

Det fick breda S&P 500 att bryta upp genom tradingrangen under förra veckan. Måndagens handel var fortsatt avvaktande. Riskviljan tilltar dock vilket påvisas av en stark uppgång i småbolagsindex Russell 2000.

Russell 2000 ligger dock en bra bit efter S&P 500 på årsbasis.

S&P 500 gjorde ett försök att nå högre höjder men stängde oförändrat. I S&P 500 har MACD genererat en köpsignal. I en-timmesgrafen syns hur indexet gapade upp. Frågan är nu om vi skall fortsätta upp eller om gapet kommer att stängas.

Givet ett positivt men avtagande momentum och fortsatt stigande räntor ökar sannolikheten för det sistnämnda alternativet. Nedan visas den 10-åriga räntan i USA som fortsätter upp under pågående handel. Dock skall noteras att stigande räntor under uppgång i aktier är ett sundhetstecken.

Som vi nämnt vid tidigare tillfällen tenderar guldbolagen att leda guldet. Så är också fallet denna gång.

Guld närmar sig stöd vid 1500-nivån. Fortsätter riskviljan att stiga finns risk för brott på nedsidan.

Aktier i Europa stängde upp under gårdagen. OMXS30 närmar sig samtidigt ett motstånd.

Även tyska DAX har en liten bit kvar till motstånd.

S&P 500-terminen handlas svag ner medan Shanghaibörsen backar 0,4%. Nikkei stiger samtidigt 0,3%. Dagens makroagenda är förhållandevis tom.

 

CMC Markets morgonbrev produceras av Anders Elgemyr på Carlsquare.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.