Morgonbrevet: Set-up för uppgång i VIX, USD drar ner tillväxtmarknader

USA-marknaderna fortsatte ta bäring på att handelskriget mellan USA och Kina ska lätta nu när Kinas president Xi ska träffa en handelsdelegation från USA på fredag.

 

En viss del av optimismen svalkades dock av efter att den republikanske senatorn Marco Rubio lagt fram ett förslag om att beskatta aktieåterköp för bolag. Dessa återköp ligger bakom en hel del av EPS-uppgången i USA (färre aktier ger högre EPS). USA-börsen slutade med att lämna efter sig en doji i grafen, vilket aldrig är bra.

Efter att ha lyckats komma över MA200 når nu S&P 500 ett motstånd som sammanfaller med det högre Bollingerbandet. Det är ett naturligt ställe att ta åtminstone en paus efter den kraftiga uppgången som skapat en V-formation.

Marknaden för skräpobligationer har varit den bästa indikatorn i denna marknad. Den visar fortsatt stigande trend utan säljsignaler. Notera i nederkant att MACD börjar plana ut.

VIX-index som visar marknadens prissättning av volatilitet kommande 30 dagar, har skapat en fallande kil som typiskt sett bryter ut uppåt. Stigande VIX ger typiskt fallande S&P 500.

Ett varningstecken är också stigande USD. Stigande USD ger motvind för tillväxtmarknader.

Tyska DAX och franska CAC har planat ut efter uppgången, när USD stiger.

Världsmarknaderna har börjar spreada isär. I topp är Sverige och Kina!

Kina följer USA uppåt men med högre momentum. Stödköp eller positiva förhoppningar om handelsavtal?

Kinas SSEC har i alla fall brutit upp över fallande motstånd.

I Asien är handeln mixad trots att Kina-data visar på en viss återhämtning i exporten, medan importen är fortsatt svag. Den stigande exporten kan dock vara en tillfällig effekt av att bolagen försökt få ut så mycket som möjligt ur landet innan helgdagarna kring kinesiska nyåret.

Mycket data från USA idag med bland annat detaljhandelssiffror. Alltid intressant att se mixen mellan online och offline…

Happy Valentine önskar red!

 

CMC Markets morgonbrev produceras av Anders Elgemyr på Jarl Securities.

 

Please follow and like us:

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.