Morgonbrevet: Ta höjd för luftfickor inför handelsavtal och rapporter

Trenderna är fortsatt stigande för aktiemarknaden. Fokus denna vecka ligger i hög grad på om USA och Kina ska få till ett handelsavtal eller inte och hur det kommer att se ut.

Är fas 1 av avtalet helt urvattnat kommer det förstås att väcka negativa reaktioner. Men vi väntar oss ett avtal på en tillräckligt hög abstraktionsnivå för att båda parter ska känna sig nöjda med utgången utan att binda upp sig för mycket. President Trump har just nu övertaget i förhandlingarna då det är uppenbart att handelskriget biter hårt på Kina men inte alls lika mycket på den amerikanska ekonomin.

Ser vi till börskurserna för S&P 500 och för Shanghaibörsen så väger det just nu jämnt. Vi misstänker dock att kineserna medvetet allokerat pengar till Shanghaibörsen just för att få fram denna visualisering då ju Trump återkommande framhåller börsutvecklingen som en god parameter på hans egen storslagenhet.
Sedan den 16 september 2019 har Fed som dragit upp börsen med återkommande injektioner i kapitalmarknaden i USA för att stabilisera marknaden för reporäntan, vilket vi schematiskt visat ovan.

Feds har genomfört stora köp av obligationer och andra instrument i marknaden. Detta har byggt upp Feds balansräkning. Numera är det inte bara vi som följer denna statistik minutiöst utan stora delar av marknaden delar vårt intresse. Detta så till den grad att veckor då Fed ökar balansräkningen stiger börserna, men veckor då den minskar, faller börserna.

Bilden ovan är från ZeroHedge och visar sambandet mellan S&P 500 och Feds nettoköp. Förra veckan var en negativ vecka sett till Fed så var beredd på att marknaden kan ta en tillfällig paus i uppgången nu. Detta även om det inte finns några säljsignaler i graferna förutom att det börjar dyka upp divergenser, dvs stigande kurser men fallande indikatorer såsom i MACD.

Detta syns till exempel i storbolagsindexet Dow Jones där kurserna stiger men MACD börjar falla av neråt. Detta är i sig ingen säljsignal men visar att marknaden är sårbar för negativa nyheter. Ofta innan bolagsrapporterna kommer igång på allvar och lyfter marknaden, brukar det vara en period av svaghet. De stora bankrapporterna kommer denna vecka och därefter börjar bredden av bolag komma veckan därpå.

På grafen för S&P 500 syns ännu ingen divergens utan marknaden trendar uppåt, trots en liten nedgång i fredags.

I 2-timmarsgrafen handlas S&P 500 som på räls..

På marknaden för högriskobligationer som för närvarande är den bästa parametern för att visa riskvilja i marknaden, syns inte heller någon tydlig divergens.

VIX-index som visar marknadens prissättning av volatilitet de kommande 30 dagarna, är nu nere kring 12 igen. Det brukar vara en nivå där det lönar sig att köpa försäkringar. Typiskt set brukar en studs på det nedre Bollingerbandet vara det allra bästa ingångsläget..

15-minutersgrafen för VIX är intressant med en dubbelbotten och en potentiell köpsignal i MACD..

USD studsar på nedre trendlinjen i veckografen.

EUR/USD har gått från en fallande kil till en stigande tratt – det här brukar aldrig sluta väl när volatiliteten plötsligt ökar. Frågan är om det är EUR eller USD som ska ge sig.

Oljepriset föll brant tillbaka till trendlinjen förra veckan efter stigande lager och geopolisk oro kring Iran som plötsligt verkade blåsa bort igen.

Franska CAC.index handlas kring toppar, trots de omfattande strejkerna i Frankrike.

Även den tyska marknaden handlas kring toppar. Notera de två senaste dagarnas ö som skapats bara när indexet plötsligt handlas över det övre Bollingerbandet (plus 2 standardavvikelser från 20 dagars glidande medelvärde).

Det är ett fortsatt drag i Health care-sektorn i New York då Trump väntas bli president.

I Asien stiger börserna men i Filipperna är den stängd på grund av vulkanutbrott.

CMC Markets morgonbrev produceras av Carlsquare.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.