Morgonbrevet: Trenden fortsatt upp, into thin air

Med en push den sista under den sista timmens handel stängde USA-börserna upp. Det är fortsatt rotation mot cykliska aktier jämfört med defensiva aktier som präglar handeln.

 

Det är två månader kvar på året och om inget oförutsett inträffar kan den positiva trenden fortgå intill årsskiftet. Trump fortsätter att veva om att handelsavtal Fas 1 är nära, men Kina förefaller inte vara lika nära att sluta detta avtal som USA. Kinas ledning pressas allt mer av att man inte lyckas hantera situationen i Hongkong där två demonstranter skjutits i oroligheterna.

 

I 1-timmesgrafen syns hur indexet slog i kanaltaket under den sista timmens handel. Notera att en ny trendlinje kan vara på väg att skapas ovanför i form av den prickade linjen. Så länge som MA-linjerna högst upp alla går uppåt i ordnad formation så är den stigande trenden intakt.

I dagsgrafen syns hur S&P 500 fortsätter att stiga jämns med övre Bollingerbandet och med bred marginal till EMA9. I nederkant syns hur den fallande trendlinjen i MACD bryts. Så länge EMA9 är obruten är trenden stigande.

 

I veckografen framgår en stigande kil som typiskt sett bryter ut nedåt. Men ännu finns det gott om uppsida innan indexet når motståndslinjen.

I grafen ovan syns centralbankernas tillgångar på balansräkningarna. Som framgår av grafen ökar dessa tillgångar både i USA (rött) och i EU-området (blått). Detta är pengarna som skapas ur intet när centralbankerna köper tillgångar i obligationsmarknaden och lägger dem på den egna balansräkningen. Dessa pengar rinner vidare i det ekonomiska systemet och ger ett lyft även för aktiemarknaden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Dags att se över sina skydd.”

I grafen ovan syns VIX-index som visar marknadens prissättning av volatilitet de kommande 30 dagarna. Även om marknaden fortsätter att stiga hela vägen in mot det nya året, så är det värt att påpeka att typiskt sett lönar det sig att köpa VIX-index när detta kommer ner mot det nedre Bollingerbandet. Rent matematiskt innebär detta att VIX handlas 2-standardavvikelser från 20 dagars glidande medelvärde. Det innebär att VIX handlas strechat emot den historiska trenden. Som bekant är de flesta algo-datorer inställda på att leta avvikelser från trenden. Detta innebär att dessa datorer nu kan triggas att gå lång VIX och kort S&P 500. Om detta även är tillräckligt för att bryta uppgången för S&P 500 återstår att se. Inte sällan innebär en kyss av det nedre Bollingerbandet att VIX studsar upp en eller två dagar och S&P 500 faller lika många dagar. Därefter kan S&P 500 mycket väl ta ut en ny all-time-high igen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ovan framgår korrelationen mellan VIX och 10-årsräntan i USA. Om räntan i USA fortsätter upp, så lär VIX följa med.

En stigande USD ger också motvind för börsen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Guld bryter ner när riskaptiten ökar och USD samtidigt stiger – det är så att säga två trender som går i motsatt riktning mot den önskade för guldet.

Kaffepriset fortsätter att rusa, även om fredagen blev en nedgångsdag.

I 60-minutersgrafen syns hur kaffepriset testar MA20. För den som handlar kaffe är denna graf i fokus nu.

På den amerikanska aktiemarknaden syns en fortsatt rotation mot tech, råvarubolag och life science. De senaste 2 dagarnas utveckling syns ovan.

Utveckling de senaste 10 dagarna visar ungefär samma trend med utilities och fastighetsbolag som de stora förlorarna.

Saudiarabien påstås nu göra allt för att få upp priset på råolja inför noteringen av det statliga oljebolaget Aramco nästa år. De försöker tubba de andra Opec-länderna att strama åt sin produktion av olja och ligger redan själva under de utdelade kvoterna. Hittills har Saudiarabien inte lyckats, men de har många vänner på sin sida och kan spela ett högt politiskt spel, inkluderande Ryssland, Kina och USA. Så håll koll på oljegrafen de närmaste veckorna!

Måndagens agenda gapar tom utan det är fortsatt nyheter om handelsavtalet mellan USA och Kina som styr. På torsdag kommer detaljhandel och industriproduktion från Kina och på fredag kommer detaljhandel från USA. Konsumenterna står alltså i fokus denna vecka. På onsdag talar Fed-chefen Powell.

 

Carlsquare står bakom CMC Markets morgonbrev.

 

 

 

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.