Morgonbrevet: “USA bakom arrest av Kinas kronprinsessa”

Wanzhou Meng. Pressbild Huawei.

Onsdagen var en stängd dag på börserna i USA för att hedra president Bush. Samma dag väljer Kanada att gripa Huaweis CFO Wanzhou Meng.Wanzhou Meng greps när hon bytte flygplan i Kanada och en domstolsförhandling är utlyst till fredag.

 

Om hon inte släpps fri på Kinas begäran, kan denna historia utvecklas i en mycket allvarlig riktning på den globala nivån.

Detta är inte vilken person som helst utan dottern till Huaweis grundare Ren Zhengfei. Det innebär att USA ligger bakom gripandet av en av de absoluta toppersonerna i Kinas maktelit. Huawei är verkligen en av kronjuvelerna i Kinas näringlsiv då det var det första kinesiska företag som på allvar kunde utmana och vinna över sina västerländska konkurrenter. Det är svårt att hitta en direkt jämförelse utan att behöva tillgripa symboliken i att gripa någon av svenska kungafamiljen. Kanske inte kronprinsessa Victoria men väl Madeleine.

Historien förbryllar oss. Huawei har säkerligen gjort sig skyldig till att exportera högteknologi till Iran i trots mot USAs exportförbud. Men att gripa Wanzhou Meng är så nära man kan komma en symbolhandling. Dessutom skedde gripandet inte igår utan den 1 december, vilket är samma dag som Trump och Jinping åt middag i Argentina. Hade de denna information? All info kring denna märkliga historia kommer att kunna vara börspåverkande då den slår till precis när USA och Kina inlett sin nya 90 dagars förhandlingsrunda. Kina måste rimligen svara med motsvarande mynt. Gripa någon Apple-chef? Det är som sagt oklart för oss hur mycket Trump visste om detta. Wanzhou Meng greps när hon bytte flygplan i Kanada och en domstolsförhandling är utlyst till fredag. Om hon inte släpps fri på Kinas begäran, kan denna historia utvecklas i en mycket allvarlig riktning.

Terminerna faller i Asienhandeln till maxgränserna kring 2 procent, där CME slår till bromsarna.

S&P 500 handlas i en kil och det är sannolikt att botten i denna testas. 2603 är förstås det ultimata stödet.

DAX ser ungefär likadant ut, liksom Parisbörsens CAC-index.

Valutaparet EUR/USD handlas tämligen oförändrat.

Guld handlas vid Fibonacci 50 och motståndet 1240.

Ur ett mer snävt företagsperspektiv kan Ericsson och Nokia bli en av få vinnare på detta.. ZTE har redan sopats av banan efter liknande anklagelser som nu Huawei utsätts för. Den amerikanska marknaden är nu stängd för Huawei och det ryktas om att allt fler operatörer överväger att ersätta Huaweis utrustning i sina nät. Det öppnar helt fräscha upphandlingar för Ericsson och Nokia där de kan ta ut högre priser än tidigare. Båda bolagen anses vara neutrala på den allt mer politiserade globala scenen.

I nästa vända kan all kinesisk högteknologisk utrustning ifrågasättas.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.