Morgonbrevet: USA stänger ner. Börsen faller med realekonomin och lyssnar inte längre på Fed

Börserna var inställda på en teknisk rekyl i fredags.

I grafen ovan ritade vi i torsdags ut den fallande kilen och stigande momentum i MACD, vilket är en set-up för en teknisk rekyl. Denna rekyl kom också, men blev kortlivad då verkligheten pockade på. Coronaviruset får land efter land att stänga ner och låsa in sina invånare i mer eller mindre frivillig hem-karantän.

Vi lutar allt mer åt att alla dessa åtgärder inte står i proportion till sjukdomen. Förhoppningsvis kommer länderna att bygga ut sin sjukvårdskapacitet så att det räcker kommande veckor, men för den globala reala ekonomin är detta förlopp en ren katastrof. Det finns inga siffror som visar inverkningarna än, men Goldman Sachs uppskattar inverkan på USA BNP till minus 24 procent och Morgan Stanley till minus 30 procent. Feds Bullard, som hör till mest initierade, räknar med att arbetslösheten i USA i ett slag kan nå 30 procent. Ingen har räknat på den här typen av chocker tidigare så det är ren spekulation men vi är tyvärr böjda att tro att de är på rätt spår.

Ovan är en graf från Morgan Stanleys prognoser. Kv2 förväntas ge ett dramatiskt fall på minus 30,1 procent. Men redan i Kv3 förväntas pendeln slå tillbaka i full kraft med en uppgång på 29,2 procent. Att hamna rätt i denna gunga kommer inte att bli lätt. Spontant tror vi återhämtningen kan bli långsammare, men allt beror på när staterna lättar på åtgärderna.

Vi får rapporter från teleoperatörerna att internetnäten hackar under den ökade belastningen, samtidigt som vi hör från telekomleverantörerna att de får massor med beställningar på ny utrustning. Men de kan inte leverera för de egna fabrikerna står stilla.

I  Italien ser elkonsumtionen ut som ovan. Detta är en nedgång med 20 procent och befinner sig i ett fortsatt fall. Detta kan vara en god prognos för ekonomin i sin helhet.

I USA avspeglas oron synligast i enskilda aktier som försäkringsbolag som står inför enorma skadeståndsanspråk. AIG kommer förstås att hänvisa till Force Majeure, men kostnaderna kommer ändå att bli gigantiska.

Marknaden för högriskobligationer är fortsatt vår bästa indikator för den egentliga riskviljan i marknaden. Ovan speglas det i ETFen HYG. Notera att denna är i fritt fall. Den bruna arean visar 2 standardavvikelser från 20 dagars glidande medelvärde. Den grå visar 3 standardavvikelser, vilket inte kan beskrivas som annat än panik. Marknaden ställer nu in sig på en tsunamivåg av konkurser. Inte förrän denna graf planar ut, tror vi på en reell uppgång i vare sig den reella ekonomin eller på börserna.

Fed gör nu sitt bästa för att mildra nedgången. Den röda linjen visar uppgången och fallet för S&P 500. Den blå linjen visar Fed stödköp som nu tar ordentlig fart och snart är över och förbi tidigare toppen bara statistiken hinner ikapp verkligheten. Men detta dämpar inte börsfallet, vilket visar att marknaden förlorat förtroendet för Fed. Axiomet ”Don’t fight the Fed” förefaller denna gång vara fel. Det finns två förklaringar till detta. Det ena är att Feds åtgärder är för små men framför allt spelas ut fel. Det behövs aktioner på G7 eller G20-nivåer som överraskar marknaden. Bristen på koordination mellan länderna är uppenbar. Läs mer i morgondagens veckobrev.

Nu har Saudiarabien, som har ordförandeskapet, kallat till ett G20-möte denna vecka. Det kommer att hållas på video. Med på mötet kommer att finnas finansministrar, centralbankschefer och ledare för hälsa, handel och utrikesministärer. Om man är skicklig så förbereds det för en gemensam aktion. En sådan vore att Saudiarabien och Ryssland skakade hand på ett nytt produktionstak på olja. Vi tror att massiva försäljningar av aktier och obligationer från oljeländerna är en bidragande orsak till det snabba fallet på världens börser. Vill man bränna fonder som gått kort i marknaden kan man också tillägga att centralbankerna ska stödköpa även aktier.

Den enskilt största åtgärden är dock att komma tillrätta med den snabba uppgången i USD. En dyrare USD slår hårt mot alla tillväxtländer som får svårare att låna och får dyrare räntor och amorteringar. Det är ju en tidsfråga innan det är ett antal länder som går i konkurs såsom under Greklandskrisen. Italien ligger närmast till hands just nu även om situationen för Spanien är väl så bister.

USD har skjutit upp över den övre trendlinjen.

Men G20-länderna kan inte göra något åt den reala ekonomin. Det enda som kan påverka denna positivt är att det kommer fram ett vaccin eller att länderna medvetet släpper på de drakoniska åtgärder som införts.

Den här krisen är värre än Asienkrisen 1998, IT-kraschen 2000 och Lehmankraschen 2008 för dessa berörde trots allt endast delar av ekonomin. Kraschen 2020 kan ingen fly ifrån, den påverkar oss alla.

Veckografen för S&P 500 visar det branta fallet som hittills har skurit igenom alla stöd. Notera att index handlas på 2304. President Trump blev vald på nivån 2083. Därför kommer både jämna 2200 och 2083 att vara starka stödnivåer.

Men i den här typen av marknad måste man ta en dag i sänder. Det finns inga tecken på vändning i dagsgrafen ovan.

I 2-timmarsgrafen syns en tydligt fallande trendkanal. Notera att MACD är stigande, vilket är en positiv divergens. Så snart kanalen bryts på uppsidan så skapas en kortsiktig köpsignal. Men spela denna väldigt försiktigt och med tajt stopp loss. Många sitter och väntar på den tekniska rekylen nu. Dels så kommer många att stänga sina korta positioner, vilket kommer att skapa ett enormt köptryck. Dels sitter många och är bittra och vill sälja in i marknaden på en rekyl. Eftersom det är stora krafter i rörelse, får man räkna med en fortsatt mycket orolig börs.

Euron handlas nedanför det nedre Bollingerbandet. Det är extremt översålt och det behövs bara en liten trigger för att skapa en större uppgång. I grafen saknas dock alla spår av en köpsignal så det måste till en extern trigger såsom rykten inför G20-mötet eller en stark kommuniké.

När allt säljs så säljs även guld som nu handlas under MA200.

Apple-aktien är en bra indikation för resten av börsen. Notera kilen som börjar bildas. En studs på den prickade linjen är möjlig från översålda nivåer, men återigen: notera att det inte finns någon köpsignal i grafen.

Kopparpriset höll sig länge uppe, men föll till sist igenom stödet med besked.

I Asien är det breda nedgångar på börserna där och terminerna för USA-handeln har nått max-gränsen för nedgång, dvs minus 5 procent. Demokraterna stoppade ett större stödpaket i helgen då de tyckte det var litet. Fokus på graferna och framför allt US-dollarn då flykten från tillväxtvalutor och mot USD är massiv i Asien nu på morgonen.

CMC Markets morgonbrev produceras av Carlsquare.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.