Morgonbrevet: USA:s handelsrepresentant Lighthizer fick investerare att sälja

Lighthizer fick investerare att sälja. Räntespeaden talar dock för ett större nedställ.

 

Aktier slaktades under gårdagen på New York-börsen och anledningarna var flera. Bland annat var Feds William ute och meddelade att han står fast bakom att fortsätta höja räntorna i USA. Det fick de korta räntorna att stiga mot nya högstanivåer sedan 2008. Till detta meddelades att USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer tar över som ansvarig för förhandlingarna med Kina. Lighthizer har ett rykte om sig att vara en mycket tuff förhandlare, vilket också kan innebära att en uppgörelse mellan de båda länderna kan dröja längre än väntat.

Banker var de stora förlorarna när det breda S&P 500 stängde nära dagslägsta, ner 3,2%. Stöd på nedsidan finns runt 2680 i form av Fib 23,6%

VIX/skräckindex steg till 20,7….alltså i linje med den genomsnittliga nivån sedan volatiliteten på aktiemarknaden startade i början på oktober…aningen förvånande att den inte steg mer.

Ytterligare en besvärande faktor är den 10-årga räntan i USA som åter föll tillbaka med oro för det ekonomiska läget och globala tillväxten. Spreaden mellan den längre tio-åringen och den korta två-åringen har ett tydligt signalvärde för ekonomin och aktiemarknaden.

Grafen nedan visar spreaden mellan den 10-åriga och den 2-åriga räntan i USA (ljusblå) och S&P 500 i lila.

Som framgår närmar sig nu spreaden samma nivåer som den var nere vid under 2000-talets stora börsnedgångar. Var gårdagens rörelse således bara en försmak av vad som komma skall?

Statistik visar på stigande oljeexport från OPEC-länderna. Det inför OPEC-mötet på torsdag då ytterligare reduktioner av produktionsnivåerna skall diskuteras.

WTI-olja föll tillbaka från motståndet vid 54,9 USD/fat. Notera dock hur MACD genererat en svag köpsignal. Möjligen kan OPEC-mötet vara en trigger som får oljan att bryta upp.

Shanghaibörsen är ner 0,6%. Nikkei backar 0,5%. USA börsen är stängd i dag. Feds Powell ska tala idag. Han skulle kunna försöka reparera det som Williams förstörde. På makroagenda i övrigt finns bland annat Beige Book (Feds regionala konjunkturrapport).

 

CMC Markets morgonbrev produceras av Anders Elgemyr på Jarl Securities.

Please follow and like us:

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.